Поділитись:

«Старшим потрібно поступатись місцем у громадському транспорті»

Субота, 16 жовтня 2021, 07:40

Як часто ви чули від батьків таке твердження, що усім старшим потрібно завжди поступатись місцем у громадському транспорті? Особисто я дуже часто це чула, але з віком моє бачення, щодо цієї тези стало інакшим.

Кожного дня, коли я їхала втомлена додому зі школи, завжди намагалась давати сісти, якійсь бабусі, бо так мене вчили батьки. Але одного дня, це десь було у старших класах, як зазвичай сіла в маршрутку на вільне місце. Моя школа знаходиться біля кінцевої зупинки, тому вільні місця завжди були. Я як зараз пам’ятаю, що тоді був дуже поганий день для мене. Знаєте, таке у всіх напевно буває, коли все йде не так, хочеться просто прийти додому зачинитись у кімнаті та побути наодинці. Тому я й сіла на одинарні стільці у кінці маршрутки, вдягнула навушники та хотіла просто відпочити, але мій спокій порушила одна досить неприємна жіночка.

Коли вона вже зайшла в маршрутку, місць зовсім не було, тому вона почала поглядом шукати «жертву», яка звільнить їй місце. І як ви вже могли б здогадатись, цією людиною була я. Звичайно, як би вона нормально б і ввічливо попросила мене звільнити місце, я б зовсім не заперечувала. Натомість ця жінка просто стала прямо наді мною та видавала невдоволені звуки. Навіть через пісню в навушниках можна було почути наскільки ця жінка була на мене зла, ніби я була їй зобов’язана звільнити місце. Вона навіть не була старенькою чи вагітною, хоча я не можу знати цього. Можливо у неї був теж поганий день, але можна було просто сказати, а не поводитись ніби мала дитина.

Вже коли до мого місця призначення залишалось декілька зупинок, на одній із них зайшла старенька бабуся з двома пакетами. Людей було купа і ніхто не хотів їй давати місця, але вона просто стала біля дверей і чекала своєї зупинки. Мені стало її шкода, тому я повернулась у її сторону та жестом показала, щоб вона сіла на моє місце. І тут ця жінка, що стояла весь цей час наді мною, коли я встала з місця, одразу сіла на моє, попри те, що біля неї з пакетами стояла бабуся. На щастя, чоловік, який це все побачив звільнив місце для цієї старенької, а за ту жінку мені було дуже соромно.

«Старшим потрібно поступатись місцем у громадському транспорті» 

Після такого інциденту, мені не хотілось давати місце таким нахабним жіночкам. Підрісши, вирішила частіше їздити на таксі, щоб не бачити цього всього. Але, за розповідями моїх знайомих, так поводитись можуть й пенсіонерки, бо також вважають, що їм мають обов’язково давати місце. Але це не так, адже у сучасному світі кожен має право на свої особисті межі. Тому якщо людина не вважає за потрібним давати місце, це її право, адже у кожного моральні цінності відрізняються.

Також завжди потрібно враховувати не тільки фізичний, а й психологічний фактор. Адже старші люди завжди думають, що «молоді можуть й постояти, у них більше сил». Але ніхто не думає, що у людини можуть бути якісь проблеми чи їй просто морально погано і вона просто хоче спокійно доїхати додому. Але натомість ми чуємо: «та які можуть бути проблеми у такому віці». Цим часто знецінюють дітей. Звичайно, можна сказати, що я перебільшую, але в сучасному світі це має право на життя.

Так, я не заперечую тому, що все ж вагітним чи літнім людям потрібно давати місце в маршрутці. Але це має бути тільки ваше бажання, а не твердження, нав’язане суспільством!

Але навіть, якщо не брати до уваги громадський транспорт, у поїздах є схожа проблема. Думаю іноді можна почути історії про нахабних людей, які купили верхню полицю у вагоні, а потім просять помінятись місцями. Хоча ви спеціально купили білети на нижню полицю за декілька місяців, бо, за якихось причин, не можете спати зверху. Але такі люди часто обґрунтовують це маленькими дітьми чи ще чимось, тому вам доводиться просто поступитись і цілу ніч не спати. Але завжди потрібно відстоювати свою думку, бо ці люди могли б теж купити білети задовго до поїздки і їхати спокійно на нижніх полицях. Замість цього вони зневажають інших і просять помінятись. А якщо ви відмовите, то одразу на вас проллються негативні емоції зі сторони таких людей.

«Старшим потрібно поступатись місцем у громадському транспорті» 

У літаках можна також часто побачити, як мами з маленькими дітьми просять помінятись місцями, щоб їх дочка чи син могли подивитись на хмари у віконечко. Але часто за місця біля ілюмінатора потрібно доплачувати більше. Тому, коли у вас просять помінятися з дорожчого комфортнішого місця на сидіння в проході та ще й біля якихось неприємних сусідів, у кожного є повне право висловити свою думку та відмовитись.

«Старшим потрібно поступатись місцем у громадському транспорті» 

Загалом, хочу сказати, що я ні в якому разі не закликаю до того, щоб нехтувати фізичним чи психологічним станом інших. Та, побачивши бабусю з важкими пакетами, що зайшла в маршрутку, дивитися у вікно ніби ви її не помітили. Проте твердження, що старшим потрібно завжди давати місце, є дуже застарілим. Адже ваші моральні цінності залежать тільки від вас, і тільки вам вирішувати, як вчинити у тій чи іншій ситуації!

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій.Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів