Поділитись:

Детальне порівняння Xbox Series X та PlayStation 5

П'ятниця, 29 жовтня 2021, 11:33
Детальне порівняння Xbox Series X та PlayStation 5

У поточному поколінні консолей – три основні гравці. Це Nintendo Switch, Xbox Series X і приставка Sony Playstation 5. Швидше за все, ви не захочете купувати всі три консолі, а зупините вибір на одній із них. Ця стаття покликана полегшити цей вибір і підказати, на що варто звернути увагу, щоб зробити правильне рішення.

Nintendo Switch: гра за дужками

Першою із нашого порівняння вибуває Світч. Ні, це в жодному разі не погана консоль. Але у Нінтендо свій шлях.

По-перше, вона портативна.

По-друге, найслабша, незрівнянна навіть із минулим поколінням консолей.

По-третє, основні ігри на ній, які ви захочете пройти – від найбільшої Н.

У зв'язку з цим, незалежно від того яку приставку ви виберете або зовсім віддасте своє серце ігровому ПК – приставка від Нінтендо буде стояти особняком. І якщо ігри на ній віддаються у вашому серці інтересом, то її варто брати однозначно. Конкурентів просто немає.

Основні характеристики для порівняння

Виставивши Нінтендо за дужки, беремося за наші основні приставки. Постараємося коротко розглянути всі основні поінти, які впливають на вибір гравця.

Розмір приставки

Консолі мають різні форми – консоль від Соні більше схожа на свого попередника та мають витягнуту форму вежі з пелюстками нагорі. Xbox Series X - витягнута квадратна вежа. При цьому Бокс займає відчутно менше місця в кімнаті і його можна поставити в найдальший кут, де він не виділятиметься. PS5 ж зі своїми габаритами має бути у центрі уваги. Сухі цифри такі:

  • Xbox Series X: 301 x 151 x 151 мм

  • PlayStation 5 c дисководом: 390 x 104 x 260 мм

Продуктивність у папугах

Це досить безглуздий пункт, тому що цифри продуктивності не особливо впливають на якість картинки, що виводиться. Xbox Series X об'єктивно потужніший, проте кілька кросплатформових тайтлів, що вийшли, вже показали, що оптимізація системи на PlayStation 5 компенсує цей момент влегку.

  1. Процесори у нас однакові – це AMD Zen2, 8 ядер. Розгін до 3,5 ГГц на ПС5 та до 3,8 на ІксБоксі

  2. Графічні процесори також номінально однакові – AMD RDNA 2, але начинка сильно відрізняється. Для PS5 це 2,23 ГГц, 10,23 TFLOPS, а для Xbox Series X - 52 блоки, 1,8 ГГц, 12,15 TFLOPS

  3. Оперативна пам'ять там і там на 16 ГБ стандарту GDDR6

  4. А ось SSD накопичувачі дуже відрізняються. Sony PlayStation 5 має 825 ГБ, 5.5 ГБ/сек (до 9 ГБ/сек при підвантаженні текстур з компресією). А на Боксі варіант простіший - 1 ТБ, 2.4 ГБ/сек (до 4.8 ГБ/сек при підвантаженні текстур із компресією)

Сухі цифри виглядають в такий спосіб.

Геймпади

Але повернемося до цікавого – ігрового процесу. Де приводів укпити PlayStation 5 стає на порядок більше.

DualSense – це нова розробка від Соні, яка замінила старий геймпад. Змінна сила опору курків, система вібрації, яка навіть на голову вища, ніж у Switch контролерів. Завдяки таким нововведенням, ви можете спокійнісінько відчувати тактильно все, що відбувається на екрані - від сили натягу тятиви лука, до дрібних камінців, які проїжджає ваша машина в гонці.

У той же час, Xbox Series X отримав легенько покращену версію свого контролера. Нам додали одну кнопку – скріншотів, він став трохи легшим і змінилася форма хрестовини. Так, Xbox Controller – справді чудовий геймпад. Але нових відчуттів у новому поколінні він уже не дарує, на жаль.

Зворотня сумістність

Сумісність Xbox з проектами ще під найпершу версію своїх же приставок тягнеться з покоління до покоління. Приблизно 30 відсотків бібліотеки першого та другого боксу легко завантажаться у вас і на новій консолі.

Для PlayStation 5 таке нововведення в новинку (крім перших ревізій PS3). Ви можете спокійно грати у всі ігри з PlayStation 4 у режимі зворотної сумісності. З огляду на те, що через карантин вихід нових ігор постійно переноситься - можливість пройти старі тайтли здається нам вкрай корисною.

Так що ж купити: PlayStation 5 чи Xbox Series X?

Вибір завжди за вами – ми лише показали ключові особливості обох приставок, які дозволять оцінити всі за і проти тієї чи іншої консолі та прийняти виважене рішення. Ми рекомендуємо сходити в магазин і по можливості подивитися обидві приставки - зрозуміти куди і як ви розміщуватимете їх у себе вдома. Тому що питання дизайну PlayStation 5 стоїть дійсно гостро.

Надрукувати
мітки:
коментарів