Поділитись:

Алкоголь, неповага та ворожнеча під час сесії Волиньради (фото)

Середа, 12 жовтня 2016, 21:00

Якщо ви хочете побачити впливових людей із різних куточків області, то вам пряма дорога на сесію Волинської обласної ради. Тут вас зустрінуть внутрішньопартійними розборками, міжфракційними суперечками та звинуваченнями у неповазі, а сам голова Ігор Палиця, цілком можливо, запропонує продегустувати алкогольні напої під брендом санаторію матері та дитини "Пролісок".

Чергову можливість гарно провести час у стінах Волиньради використав журналіст ділового видання Волині "Конкурент", підготувавши для вас репортаж із місця події.

"Бомба" у рюкзаку. Новий митник. "Бухло"

Майже щодня буваючи у стінах облради та ОДА заздалегіть знаю, що охоронці попросять відкрити рюкзак для огляду. Завжди роблю це без зайвих суперечок, тож і сьогоднішній ранок не став винятком. Пізніше цікавлюся у колег, чи проходять таку ж процедуру і вони, а виявилося, що ні. Можливо охоронці так здійснюють свою помсту за те, що я декілька місяців тому опублікував інформацію про пронесену працівниками СБУ "вибухівку", або ж лише я серед журналістів викликаю підозри.

Потрапити до зали засідань вдалося близько 9:30. Депутатів у цей час ще не багато, але обранці поступово починають займати свої місця, спілкуватися з колегами, жартувати і це все триває до часу, поки в залі не з'явиться Ігор Палиця, який витратить декілька хвилин на вислуховування проблем якоїсь бабусі та розпочне сесію, традиційно, стоячи під мелодію нашого гімну.

Ще до оголошення депутатських запитів до трибуни запросили нового керівника Волинської митниці Віктора Кривіцького, який озвучив депутатам свої плани, зокрема розповівши про те, як буде боротися з контрабандою та врегульовуватиме черги на кордонах. Виголосивши, досить активно та впевнено свою промову, новий очільник приготувався давати відповіді на запитання депутатів.

Представник "УКРОПу" Сергій Леонтьєв вирішив ще раз поцікавитися тим, про що вже розповів Віктор Кривіцький, попередньо розвеселивши усіх присутніх.

"Альо, альо. I am here", – розважив "публікуку" обранець громади.

Майже овації зірвала пропозиція екс-голови обласної ради Анатолія Грицюка, який запропонував взяти до себе на допомогу Романа Микитюка, який багато років очолював митницю та зміг би багато розповісти новому керівнику.

Загалом, склалося враження,що депутати та керівники області вірять у можливості нового очільника. Ігор Палиця навіть пообіцяв останньому захист від обласної ради, якщо на чоловіка тиснутимуть посадовці з Києва.

Наступною фазою роботи депутатів стало оголошення запитів, на які, згідно з регламентом, відведено 45 хвилин. Все було як завжди: пропозиції, прохання,обговорення, голосування. Аж поки голова ради не дістав пляшку з алкогольним напоєм, який був куплений на території санаторію матері та дитини "Пролісок". Палиця зауважив, що настоянка, яку там придбали, не має акцизної марки та володіє міцністю у 50 %. Голові відразу апелювала директор закладу Валентина Касарда, яка поцікавилася звідки відомо про 50 градусів.

Ігор Петрович не розгубився, та запропонував дати продукт на перевірку експертам.

"Слабенко, хоч спробувати", – сказав він до представника "Батьківщини" та Ковеля у раді Сергія Слабенка.

Хто кого не поважає. Єхидний Гунчик. Кирда OUT

Традиційно, після оголошення запитів, депутати переходять до порядку денного, вносять свої пропозиції, голосують та обговорюють. Хто регулярно відвідує сесії обласної ради, той знає, що останні засідання проходили без "лишніх слів": голова озвучував питання – обранці натискали кнопку і за 2-3 години всі тихенько розходилися.

Проте, цього разу перші ж питання спровокували суперечку. Дискусію між депутатами викликали окремі пункти змін у перспективному плані формування територій області. Ігорю Палиці не сподобалося, що рішення про створення ОТГ відбувається без участі депутатів. Голова звинуватив доповідаючого по цьому питанню заступника голови ОДА Сергія Кошарука у неповазі до обранців громади та попросив не гаяти їхній час.

"Нема поваги до облради, не буде і до адміністрації", – заявив Палиця.

Заступився за члена своєї команди Володимир Гунчик, підкресливши, що всі процеси відбуваються у рамках закону. Підтвердив його слова й керівник Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом'юк.

У підсумку пристрасті стихли, а зміни проголосували.

"Через дискусію прийшли до рішення", – сказав Кошаруку голова обласної ради.

"Але подібне більше не пройде", – додав він.

Ще одне "спекотне" обговорення депутати влаштували навколо відновлення комунального підприємства "Волиньоблагроліс", яке обласна рада ліквідувала своїм рішенням 2011 року.

Як зауважив депутат Вячеслав Рубльов, це питання стояло ще в минулій каденції. Він заявив, що у комунальну власність області треба повернути колгоспні ліси та майно.

Депутат Володимир Бондар зауважив, що рішення обласної ради відмінити не можна, адже воно має конкретні наслідки. Мовляв, лісовий фонд передали Держлісагетству, майно також роздали: частину державі, а частину пайовикам.

"Ні майно, ні лісовий фонд, ні комунальні підприємства повернути не вдасться", – зауважив депутат.

Людмила Кирда також висловила сумнів з приводу доцільності створення цього підприємства.

"Де воно буде господарювати, чим буде займатися. Чи не стане воно тягарем для обласного бюджету? Створювати ще одне підприємство, яке буде невідомо чим займатися, я вважаю немає доцільності", – зазначила вона.

На думку голови облради Ігоря Палиці, якщо це підприємство вдасться повернути, можливо, тоді можна буде повернути і більше 60 тисяч гектарів лісу, які, мовляв, було незаконно вкрадено при Януковичу.

У дискусію втрутився депутат Анатолій Грицюк, який заявив, що держава ліси на Волині знищила.

"Володимир Петрович (Гунчик, – К.) єхидно сміється, але ліси знищили. Не посміхайтеся, я зробив вам зауваження. Ми зобов'язані повернути те, що належить територіальній громаді Волині. Тоді саме Борис Клімчук (покійний екс-голова ОДА, – К.) нажав на певних "козачків" і ми не змогли зупинити цю машину", – заявив Грицюк.

У підсумку більшість депутатів проголосувало за те, щоб скасувати рішення облради 2011 року.

Основну масу всіх інших питань депутати розглядали без обговорення, оскільки до цього плідно працювали на комісіях.

"Голосуємо! Прошу підтримати" – час від часу лунав потужний голос все того ж Грицюка, який, певно, сумує за своїм головуванням у раді.

Навіть Людмилу Кирду змінили на посаді голови "бюджетної" комісії тихо та мирно, хоча Володимир Бондар і намагався відговорити колег від прийняття цього рішення.

Подібна доля спіткала і проект звернення до Верховної Ради, щодо надання "Проліску" статусу курортної зони, який зареєструвала Валентина Касарда. Щоправда, це питання обранці не підтримали, а голова обласноїще раз нагадав директору закладу про 50% алкоголь, який можна придбати у санаторії.

* * *

Коли вдруге відіграв гімн України, який знаменував закриття сесії, депутати не поспішали розходитися. Багато з них хотіли поговорити з Ігорем Палицею, зокрема представники "Самопомочі". Про що саме була мова, мені достеменно не відомо, але у підсумку, голова ради вручив Констянтину Зінкевичу ту славнозвісну пляшку, запропонувавши пересвідчитися чи справді там алкоголь вказаної раніше міцності.

"Це треба дати журналістам, вони перевірять все", – сказав депутат, вручивши пляшку мені в руки.

"Не вийде, не п'ю", – відповів я.

"От бачите, він не п'є. Ось це головне сфотографуй", – сказав Ігор Палиця, показуючи на надпис, який був нанесений на етикетку: "Санаторій матері та дитини "Пролісок".

Надрукувати
мітки:
коментарів