Поділитись:

Вчені США знайшли антитіло, здатне протистояти різним коронавірусним інфекціям

Четвер, 04 листопада 2021, 00:44
Вчені США знайшли антитіло, здатне протистояти різним коронавірусним інфекціям

Науковці Дюкського університету та Університету Північної Кароліни в Чапел-Гілл (США) виявили та протестували антитіло, яке обмежує тяжкість інфекцій, викликаних різними коронавірусами, зокрема тими, що викликають COVID-19.

Про це повідомляється на сайті Університету Північної Кароліни, пише Інтерфакс-Україна.

«Це антитіло має потенціал для лікування поточної епідемії… Воно також може стати у пригоді для майбутніх спалахів, або якщо інші коронавіруси перейдуть від своїх природних господарів-тварин до людей», – зазначив співавтор дослідження доктор Бартон Гейнс.

Як зазначається, вчені виділили антитіло, проаналізувавши кров пацієнта, який був заражений вихідним вірусом SARS-CoV-1, що спричинив спалах атипової пневмонії на початку 2000-х років, та від хворого на COVID-19.

З 1700 антитіл, отриманих від двох осіб, дослідники виявили 50 антитіл, які мали здатність зв'язуватися як із вірусом SARS-CoV-1, так і з SARS-CoV-2, що викликає COVID-19. Подальший аналіз показав, що одне з цих 50 антитіл було особливо потужним – воно могло зв'язуватися з безліччю коронавірусів тварин на додаток до двох патогенів, що інфікують людину.

«Це антитіло зв'язується з коронавірусом у місці, яке зберігається при численних мутаціях та варіаціях, у результаті воно може нейтралізувати широкий спектр коронавірусів», – підкреслив Гейнс.

Після виділення антитіла дослідники протестували його на мишах, щоб визначити, чи може воно ефективно блокувати або мінімізувати інфекції, що виникають. У результаті з'ясувалося, що антитіло діяло в обох випадках. При введенні до зараження організму антитіло захищало мишей від розвитку атипової пневмонії, COVID-19 та його варіантів, у тому числі «Дельта», та багатьох коронавірусів тварин, які потенційно можуть викликати пандемії серед людей.

При введенні після інфікування антитіло зменшувало тяжкі симптоми у легенях у порівнянні з тваринами, яких не лікували антитілом, йдеться у публікації.

Науковці зазначили, що це антитіло можна використати для запобігання у майбутньому можливих SARS-CoV-3 або SARS-CoV-4.

Нагадаємо, у Польщі почалися випробування української вакцини проти коронавірусу. Вакцину почали перевіряти в лабораторії міста Гданськ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 травня 2024
03 травня 2024
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024