Поділитись:

Волинське підприємство – серед найбільших виробників борошна в Україні

Понеділок, 17 жовтня 2016, 12:50
Волинське підприємство – серед найбільших виробників борошна в Україні

Український ринок борошна останні десять років показує скорочення.

За цей час обсяги виробництва впали на 20 %, – повідомляє "Дело".

Якщо на початку 2000-х ми виробляли 2,9 млн тонн борошна, то зараз – 2,25-2,3 млн тонн. В асоціації "Борошномели України" кажуть, що це обумовлено низкою факторів, передусім 40-відсотковим скороченням обсягів виробництва хліба, хлібобулочних та кондитерських виробів.

За словами керівника асоціації Родіона Рибчинського, падіння виробництва обумовлено також втратою ринків збуту в частині Донецької та Луганської областей, включеному Криму, а також зміною харчових переваг населення, які ведуть до зменшення споживання хлібобулочних виробів.

В такому обсязі 97 % традиційно займає пшеничне борошно. У поточному сезоні "Борошномели України" прогнозують невелике зростання виробництва: на 3,8 %, до 2,7 млн ​​тонн. Провідні позиції у виробництві борошна в Україні займають підприємства Держрезерву, ДПЗКУ, "Хліб Києва", "Дніпромлин", КХП "Тальне", Вінницький КХП №2.

Експерти вважають критичною ситуацію на ринку житнього борошна і сировини. Сьогодні аграрії економічно не зацікавлені вирощувати жито, оскільки врожайність жита і пшениці практично в три рази відрізняється, а ціни на жито перебувають на рівні цін на пшеницю, а то і нижче. Експерти підкреслюють, що без допомоги держави виробництво жита в нашій країні буде поступово зведено до мінімуму, а то і до нуля.

У цьому році, за даними Мінагропроду, аграрії зібрали 373 тис тонн жита з площі 138 тис га, тоді як в 2012 році було майже вдвічі більше – 699 тис тонн, прибраних з площі 298 тис га. На сьогодні, за оцінками хлібопекарських підприємств України, дефіцит житнього борошна для виробництва хліба становить не менше 100 тис тонн.

Експортні перспективи

У 2016-2017 МР "Борошномели України" сподіваються на збільшення експорту борошна до 370 тис тонн (в минулому сезоні на зовнішні ринки відвантажили 347 тис тонн). Зростання зовнішніх поставок планується здійснити за рахунок подальшого освоєння азіатських ринків.

"Географія експорту не зовсім показова, оскільки за результатами минулого маркетингового року в закупівлях лідирує Китай (83,7 тис. Тонн), але, за даними експертів, борошно там не залишається, а реекспортується в інші країни регіону", – відзначають в асоціації.

У трійку найбільших імпортерів борошна з України в минулому сезоні також увійшли Ізраїль (32,6 тис тонн) і Молдова (32,8 тис тонн). У 2015 році з'явилися нові напрямки, за якими експортувалася українське борошно, одне з них – Європа. Крім того, імпортерами виступили такі екзотичні напрямки, як Бенін, Вануату, Гваделупа, Йорданія, Ємен, Камбоджа, Мадагаскар, Нігерія, Єгипет, Руанда, Сенегал, Чилі. Збільшилися відвантаження в Лівію, Ірак і Анголу, причому в Анголу відправлено понад 7,6 тис тонн, а в Лівії – 12,8 тис тонн.

Позаштатний радник міністра АПК Владислава Рутицька відзначає високий потенціал України з експорту борошна в Індонезію.

"Індонезія, на відміну від багатьох країн, має низьку ввізне мито: на пшеничне борошно – 5 %, на борошно інших культур – 5,4 %, на крупу – 5 %, соєвий шрот – 0 %, соняшниковий шрот – 2,9 %, тобто за цей ринок збуту продукції з доданою вартістю варто боротися. Він не має квот або фітосанітарних обмежень ", – говорить експерт.

Ключовими експортерами українського борошна є КХП "Тальне", ДПЗКУ, Вінницький КХП № 2, ТОВ "Енліль", Новопокровський КХП.

Топ-10 найбільших виробників борошна і круп в 2015 році

Волинське підприємство – серед найбільших виробників борошна в Україні

Надрукувати
мітки:
коментарів