Поділитись:

Верховна Рада ухвалила держбюджет на 2022 рік

Четвер, 02 грудня 2021, 14:35
Верховна Рада ухвалила держбюджет на 2022 рік

Верховна Рада ухвалила держбюджет на 2022 рік. У цілому підтримали проєкт закону 286 нардепів.

Відповідне рішення ухвалили нардепи під час засідання ВРУ 2 грудня, інформує ТСН.

Згідно з наявною інформацією, до другого читання законопроєкту Кабмін збільшив доходи та витрати держбюджету. Доходи бюджету збільшено на 54,7 млрд грн, видатки – на 55,5 млрд грн. Серед пріоритетів: зростання зарплат медиків, забезпечення житлом учасників АТО, збільшення стипендій, цифровізація.

Основні показники:

  • доходи держбюджету – 1,322 трлн грн;
  • видатки держбюджету – 1,497 трлн грн;
  • граничний обсяг дефіциту – 188,798 млрд грн;
  • надходження від рентних платежів – 71,25 млрд грн.
  • видатки на оборону – 6% ВВП.

Зокрема, згідно з законопроєктом, передбачено на зарплати медикам 2,1 млрд грн; на соціальну підтримку через карантин – 3 млрд грн; на програму «Питна вода України» – 1 млрд грн. На цифровізацію виділили 1,9 млрд грн, а на реконструкцію культурних пам'яток – 1,7 млрд грн. На кіно піде 1 млрд грн.

На розвиток аеропортової інфраструктури дали 3,4 млрд грн, залізнична інфраструктура отримала 4,3 млрд грн. На закупівлю дороговартісних ліків, зокрема для лікування СМА, виділено 300 млн грн. Крім того, у держбюджеті передбачили 416 млн грн на підготовку до проведення Всеукраїнського перепису населення.

Також закладено кошти на підготовку до впровадження накопичувальної системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування – 50 млн грн.

Верховна Рада ухвалила держбюджет на 2022 рік

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, також підвищено на 3,7 мільярда видатки на національну безпеку та оборону, зокрема, на Збройні сили України – 2,5 мільярда. Голова Мінфіну додав, що Верховна Рада отримає додатково 83,9 мільйона фінансування, Державне управління справами – 23,7 мільйона, з них на Офіс президента – 12,5 мільйона.

Своєю чергою, голова уряду Денис Шмигаль подякував народним депутатам за голосування, назвавши це свідомою позицією.

«Держбюджет-2022 залишився збалансованим та реалістичним, але при цьому дійсно є бюджетом модернізації країни. Пріоритети кошторису залишаються незмінними: медицина, освіта, оборона та безпека, соціальна сфера, інфраструктура, підтримка бізнесу та інновацій. Як уже анонсував президент, один із головних акцентів цього бюджету — це підвищення зарплати нашим медикам. 20 тисяч грн буде мінімальною зарплатою для лікарів. Вперше у державному бюджеті виконано вимогу закону "Про освіту". Прогнозний обсяг видатків зведеного бюджету на освіту на 2022 рік планується на рівні 7,3 % ВВП», - написав Шмигаль у Телеграмі.

З його слів, протягом останні 10 років жоден бюджет не передбачав такий об’єм капітальних видатків, як буде у 2022 році.

«140 млрд грн, або 9,4% від всіх видатків – це саме інвестиції в розвиток економіки. Передбачено кошти й на програми пільгового кредитування, і на доступну іпотеку для всіх українців. У бюджеті закладено десятки нових програм і практично по всіх статтях основних видатків ми значно підвищуємо фінансування. Це бюджет для розвитку та модернізації нашої країни», – уточнив прем'єр.

Верховна Рада ухвалила держбюджет на 2022 рік

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів