Поділитись:

Україна ухвалила спільну з Польщею декларацію "пам'яті і солідарності"

Четвер, 20 жовтня 2016, 17:46
Україна ухвалила спільну з Польщею декларацію «пам'яті і солідарності»

Парламенти України і Польщі заявляють про необхідність активізації неупереджених досліджень в історичних питаннях.

Про це йдеться в ухваленій Верховною Радою 20 жовтня "Декларації пам'яті і солідарності Сейму Республіки Польща і Верховної Ради України", яку підтримали 243 народних депутатів України, – повідомляє Радіо свобода.

20 жовтня цю декларацію розглядає і Сейм Польщі.

"Ми, представники Сейму Республіки Польща та Верховної Ради України, спільно й одночасно приймаємо цю Декларацію пам'яті і солідарності, аби віддати шану мільйонам жертв, яких зазнали наші народи під час Другої світової війни, та засудити зовнішніх агресорів, що намагались знищити нашу незалежність", – йдеться в декларації.

"Ми пам'ятаємо про боротьбу польських і українських національних сил антикомуністичного й антинацистського руху опору, які створили моральну основу для повернення незалежності наших держав. Ми віримо у необхідність активізації неупереджених історичних досліджень та необхідність стримування сил, які ведуть до суперечок в наших державах", – додають автори документа.

У декларації також вказано, що здійснення Росією "агресивної зовнішньої політики, окупація Криму, підтримка і здійснення збройної інтервенції на сході України, порушення основних норм міжнародного права та договорів, підписаних з Україною, невиконання Кремлем домовленостей і ведення гібридної інформаційної війни становлять загрозу для миру і безпеки всієї Європи".

"Наголошуємо на необхідності згуртованості дій в рамках Організації Північноатлантичного Договору проти нових загроз і висловлюємо підтримку поглибленню співпраці Альянсу з Україною та її стратегічній меті набути членства в НАТО. Ми закликаємо всіх європейських партнерів показати єдність і міжнародну солідарність та захищати об'єднану Європу від зовнішньої агресії", – йдеться в декларації.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив, що текст декларації підтриманий і комітетом Сеймом Литви. Водночас литовський парламент планує ухвалити декларацію пізніше.

Раніше Парубій повідомляв, що документ планують ухвалити 20 жовтня синхронно парламенти трьох країн: Литви, Польщі й України.

Надрукувати
мітки:
коментарів