Поділитись:

30 % українців хочуть жити за кордоном

Понеділок, 24 жовтня 2016, 20:40

30% опитаних українців скоріше хотіли б поїхати за кордон на постійне місце проживання (майже 65% – скоріше не хотіли б), 40% – хотіли б працювати за кордоном.

Такі результати дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у вересні 2016 року.

Найчастіше виявляють бажання поїхати за кордон на постійне місце проживання або на роботу жителі Західного та Центрального регіонів, чоловіки, люди молодшого віку, з вищим рівнем освіти та доходів.

Основні причини для бажання виїзду за кордон на постійне місце проживання – отримання кращих умов життя (53%), бажання забезпечити краще майбутнє для дітей (41%), відсутність достойної роботи в Україні (32%). При цьому, для респондентів, які мають дітей до 16 років, бажання забезпечити краще майбутнє для дітей є основним мотивом (52%) виїзду за кордон на постійне місце проживання.
Серед інших мотивів виїзду за кордон на постійне місце проживання: 13% – задля кращої самореалізації, 8% – через не відчуття себе в безпеці в Україні, 7% –задля отримання кращої освіти або кращого медичного обслуговування, 5% – через кращі умови ведення бізнесу за кордоном.
Серед тих, хто висловив бажання працювати за кордоном, лише чверть оцінила свої шанси на роботу за кордоном як значні, ще половина – як незначні, 12% вважають, що у них взагалі немає шансів, кожен десятий – не визначився. Більш оптимістичні в оцінках власних шансів на працевлаштування – жителі Заходу, молодь, чоловіки, люди з вищими рівнем освіти та доходів. Люди, які вже працювали за кордоном або принаймні цікавилися цим питанням предметно, значно оптимістичніші щодо своїх шансів реально поїхати працювати за кордон.
Загалом чверть опитаних українців вже цікавилися можливостями працевлаштування за кордоном. Серед опитаних відвідувачів візових центрів, які висловили бажання працювати за кордоном, майже 70% вже цікавилися такими можливостями.
Кожен десятий опитаний українець має досвід роботи за кордоном, значно більше таких на Заході країни (23%), ніж в решті регіонів (6-8%), частіше це чоловіки, люди середнього віку, з вищим рівнем освіти і доходів.
Серед тих, хто висловив бажання працювати за кордоном, понад 20% вже працювали за кордоном, серед відвідувачів візових центрів, які висловили бажання працювати за кордоном, таких май же 40% (у Львові і Житомирі таких вдвічі більше, ніж у Харкові).
Майже 40% опитаних, які бажають працювати за кордоном, готові лишитися там на термін від 1 до 5 років, натомість більшість опитаних відвідувачів візових центрів розглядають можливість лишитися працювати за кордоном на більш короткий термін – до 1 року. Також люди старшого віку, прихильники вступу до Митного Союзу, респонденти без досвіду роботи за кордоном більше орієнтовані на більш короткотривале перебування за кордоном. Натомість молодь, прихильники євроінтеграції скоріше готові лишитися на більш тривалий термін – від 3 років, а респонденти з досвідом роботи за кордоном – частіше розглядають можливість виїзду за кордон на постійне місце проживання.
Третина опитаних українців цікавиться роботою за вже набутою спеціальністю, кожен п'ятий готовий перекваліфікуватися, 40% бажає знайти будь-яку роботу.

При цьому дві третини опитаних, маючи постійну роботу за кордоном, скоріше повернулися б в Україну за деякий час, 15% – скоріше не повернулися б.

Надрукувати
мітки:
коментарів