Поділитись:

Екс-міністр фінансів України пояснив, чи реально збільшити "мінімалку" до 3 тисяч

Середа, 26 жовтня 2016, 22:23

Колишній міністр фінансів України, народний депутат Віктор Пинзеник каже, що мінімальна зарплата може сягнути 3 200 грн, однак є багато "але".

Про це він написав у Facebook.

"Чи може в нас мінімалка сягнути 3200 грн всього за рік? Звичайно ж, може. Якщо дуже хочеться. Можна і кілька десятків, а то і сотень тисяч поставити. І досягнути цього розміру. Відразу зазначу, що у таких масштабах можна "нагнати" так звану номінальну, або видану паперами (грошовими знаками) зарплату. Але є така "дрібничка" як економіка, точніше її масштаби, скільки ми виробляємо", – зазначив він.

З його слів, наступного року очікують отримати трохи менше 2,6 трлн грн, що в середньому близько 5 тис грн на громадянина в місяць. Однак, зауважує Пинзеник, не все можна спожити, повинне бути і нагромадження.

"Мінімалка в Україні зав'язана на тарифну сітку. У такому варіанті ми мали б вийти на середню зарплату майже у 12 тис грн (середня зарплата зараз у 3,6 рази перевищує мінімальну). Економіка такої зарплати забезпечити не може, бо не можна спожити того, чого немає", – пояснив екс-міністр.

Проте є інший канал – інфляція. Вона може забезпечити будь-яку заробітну плату: номінальну.

"Знайомий з варіантом, коли мінімалку відривають від тарифної сітки і пропонують доплачують тим, хто отримує менше. За останніми звітними даними, зарплату до 3000 грн отримують 39% зайнятих в економіці. Тепер у всіх у них зарплата буде однаковою. Та й у решти – не дуже розженешся. Бо економіка стримує", – зазначив Віктор Пинзеник.

Крім того, зауважує екс-міністр фінансів, важко уявити, що проголосують за рішення щодо мінімалки у 3200, але водночас залишать без змін мінімальну пенсію у 1372 грн, а це передбачено проектом бюджету. Такого розриву цих соціальних стандартів в Україні ніколи раніше не було, – запевнив він.

"А тут не зайве нагадати, що нинішні доходи пенсійного фонду забезпечують можливість виплати всього 700 грн пенсії. Чи папір все стерпить? Якось же витягують пенсійні виплати зараз. Потягнуть і додаткові. Якось… Чи я щось проспав? Може, в Україні почалося чергове стихійне лихо, себто вибори?" – написав Пинзеник.

Надрукувати
мітки:
коментарів