Поділитись:

У постачанні палива терористам знайшли "континіумівський" слід, – ЗМІ

П'ятниця, 28 жовтня 2016, 21:00
 У постачанні палива терористам знайшли

Восени 2014 року в "ДНР" і "ЛНР" почали виникати проблеми з паливом.

У Євгена Жиліна, одного з керівників спершу харківського, а потім донецького і російського "Оплоту", були хороші відносини з олігархом із "сім'ї" Януковича Сергієм Курченком, який на той момент був у бігах, але його фірми постачали паливо і газ в Крим, і на територію Донбасу, – пише "Новая газета".


Оплот - громадська організація, створена в 2010 році в Харкові Євгеном Жиліним, ймовірно, в інтересах мера Геннадія Кернеса. З 2013 року активно просувала ідеї "руского міра", мала відділення в більшості великих міст Півдня і Сходу України. Активно протистояла прихильникам Майдану. Наразі зареєстрована в Росії.


Своєю чергою, у Курченка були хороші відносини з нині покійним нардепом Ігорем Єремеєвим, в якого залишилися заправки ВОГ на території "ДНР", а Курченко хотів вести бізнес зпостачання газу і палива. Після перемоги Майдану схеми Курченка відійшли Єремєєва. Тому їм обом потрібен був посередник на Донбасі. Жилін стверджував, що домовився "з кураторами із Кремля". Міністром із питань палива в "ДНР" стане давній знайомий Жиліна - Євген Файницький.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ГЕНДИРЕКТОР WOG РОЗПОВІВ, КОМУ ДІСТАЛАСЯ ДОЛЯ ЄРЕМЕЄВА В КОМПАНІЇ

Файницький за Януковича очолював слідчий відділ управління СБУ в Харкові, пізніше став одним із керівників юридичного департаменту в структурах Сергія Курченка. А в грудні 2014 року Файницький стає міністром палива та енергетики "ДНР". Єремеєв надсилає до Донецька одного зі своїх підлеглих, за яким закріплюють заправки ВОГ. Паливо компаній Курченка стало заходити на ці заправки, а потім виходити з маріупольському напрямку на територію, підконтрольну Києву.

"Тут теж була відпрацьована схема, - розповідає людина з оточення Жиліна. - У Харкові у Жиліна був хороший знайомий - Микола Черьомухін. Він в 90-х був звільнений з МВС, а в 2004 році його призначили на посаду першого заступника начальника управління СБУ в Харківській області. У цей час Женю Жиліна і познайомили з Черьомухіним, а незабаром відрядили з УБОЗу в СБУ. З тих пір вони досить добре підтримували стосунки. Так ось, відразу після Майдану Черьомухін пішов в український добровольчий батальйон "Харків-2", де відповідав за забезпечення батальйону. "Харків-2" стояв на маріупольському напрямі. За цим напрямком і пішло паливо".

Йшло воно, очевидно, і на постачання української армії. Наприклад, в лютому 2015-го, тобто на тлі боїв за Дебальцеве, Міністерство оборони України укладає контракти з компаніями Єремеєва на 593,91 млн гривень. Трохи пізніше - ще на 99,23 млн гривень з ТОВ "Вог Аеро Джет".

До початку 2015 року начебто виникла крихка рівновага з постачання палива, але в лютому 2015-го Файницького заарештували правоохоронні органи "ДНР". Пізніше відпустили, і він виїжджає в Москву, але через деякий час повертається. Той, хто дивиться за заправками українського бізнесмена Єремеєва, партнера Курченка, отримує погрози на свою адресу, його вивозять і ховають.

"Це була ціла спецоперація, вночі ми вивозили його на машинах, машини при цьому міняли, і в взагалі-то все вийшло. Зараз він у безпеці ", - стверджує джерело видання в МДБ "ДНР".

Після цього і Жилін, і Курченко виявилися відрізані від паливних схем "ДНР".

Надрукувати
мітки:
коментарів