Поділитись:

На Волині лютує «омікрон»: яка ситуація у лікарнях та чим страшний новий штам коронавірусу (відео)

Понеділок, 31 січня 2022, 19:56
На Волині лютує «омікрон»: яка ситуація у лікарнях та чим страшний новий штам коронавірусу (відео)

Україну накрила нова хвиля коронавірусної хвороби, і Волинь – не виключення. Нині, волиняни масово хворіють на COVID-19, а саме його новий штам «омікрон».

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «КонкурентTV».

Сімейні лікарі кажуть – такого шаленого потоку пацієнтів не було за весь період пандемії. Адже зараз чи не кожен пацієнт, котрий звернувся до лікаря отримує позитивний результат на ПЛР тест.

«Зараз да, збільшилась кількість хворих в рази. Майже більшість тих, що обстежуємо, майже всіх скеровуємо, у всіх позитивний результат, в всіх ковід. Протікає легше, але заразність більша», – розповідає сімейний лікар Ростислав Дудік.

Щодо симптомів – то зі слів лікарів, нинішню епідемію можна з легкістю сплутати зі звичайною застудою. 

«Найбільше уражаються верхні дихальні шляхи. Горло, нежить, може бути сухий кашель, голос сідає ну і легше переноситься за декілька днів людям стає легше. Ну але заразність ще може бути, ну не обов’язково, що людині легше і вона не заразна. Людина може бути в принципі здорова, але ще заразна», – зауважує Ростислав.

Попри те, що цей штам вірусу протікає легше ніж його попередники, випадки важкого перебігу також – трапляються. Зокрема, у ковідному шпиталі, що у селищі Боголюби нині на лікуванні перебуває майже 70 хворих. З них 10-ро у реанімації.

«Ця хвиля не є така, що аж важка порівнюючи з тією хвилею, що була минула. У всіх наших хворих, які потрапляють в наш госпіталь є супутні захворювання. І всі ті хворі які потрапляють в наш госпіталь є від середньої важкості. Це ковід. Це і ризики тромбоутворень, це і загострення різних хронічних захворювань, загострення цукрового діабету, ризики гіпертонічних хвороб тощо», – розповідає Микола Галей, в. о. медичного директора ковідного шпиталю Волинської обласної клінічної лікарні.

Через шалений потік пацієнтів збільшилась і навантаженість на лабораторні центри, які досліджують біоматеріали відібрані під час ПЛР тесту. Як розповіла Наталія Янко – Волинський обласний лабораторний центр обслуговує понад 80 лікувальних закладів. І нині працівники лабораторії щодня роблять понад 3 тисячі тестів.

«Ми робимо протягом фактично дня всі дослідження і відправляємо електронною поштою, в нас є спеціальна програма, на лікувальні заклади котрі ми обслуговуємо. Тому в суботу в неділю вони можуть не дивитись, не заходити на пошту, це вже як в них там, індивідуально відбувається. Тому говорять часто хворим, що довго робляться дослідження. А робляться вони, якщо зранку привезли, то в кінці дня вже лікувальний заклад отримує результат», – каже директорка ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

На думку експертів – нинішня ситуація це ще далеко не пік епідемії. Тож медики прогнозують, що кількість хворих на коронавірус буде лиш збільшуватись. 

Нагадаємо, що в зв’язку із новою хвилею епідемії усі школи Волинської області перейшли на дистанційне навчання. Таке ж рішення прийняли у Луцькому національному технічному університеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 січня 2024
12:41
24 листопада 2023
22 листопада 2023
20 вересня 2023
11 липня 2023
22 червня 2023
01 червня 2023
09 травня 2023
04 грудня 2022
30 листопада 2022