Поділитись:

В Україні знову дорожчає хліб

Понеділок, 31 жовтня 2016, 12:23
В Україні знову дорожчає хліб

В Україні почала зростати ціна на хліб.

Про це повідомляє Gazeta.ua.

Упродовж тижня нарізний батон та хліб подорожчали на 50 копійок. До нового року ціна хліба становитиме 10,50 – 11 гривень. Хліб в Україні подорожчає в середньому на 20%. Такий прогноз робить експерт агропромисловості Денис Марчук. При цьому подорожчають також інші вироби з борошна, зокрема макарони.

" В Україні стає дедалі менше виробників хліба, раніше в кожному регіоні було безліч таких заводів. Зараз їх небагато, ринок монополізується, залишається кілька великих заводів. Але якщо в регіоні працюють 2-3 компанії, з іншої області хліб туди вже не повезуть, – каже директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. – Ми прийшли до того, що виробники хліба пшеницю купують у великих компаній. Дрібним покупцям можливість закупити зерно вже просто не випаде".

Експерт наголосив, що значна частина зерна йде на експорт. Ще одна причина подорожчання – вільні ціни на соціальні продукти.

"Собівартість буханки – на рівні 9 гривень, – пояснює приватний виробник Олександр. – Першими ціну підняли приватні виробники. За ними – хлібзаводи. Ціна в 11 гривень стане нормою. До чого це призведе? Хліба почнуть купувати менше. Повернуться "в оборот" четвертинки. Постраждають при цьому виробники. Їм доведеться менше випікати. Асортимент впаде, особливо це буде відчутно на дорогих сортах хлібу".

Надрукувати
мітки:
коментарів