Поділитись:

Верховна Рада ухвалила закон про виплати ошуканим вкладникам

Вівторок, 15 листопада 2016, 21:11
Верховна Рада ухвалила закон про виплати ошуканим вкладникам

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект, який сприятиме захисту прав фізичних осіб, які були ошукані за посередництвом банків, у тому числі клієнтів ПАТ "Банк Михайлівський".

За законопроект, автором якого виступив президент Петро Порошенко, проголосувало 285 народних депутатів, – повідомляє Економічна правда.

Законом пропонується прирівняти до вкладу кошти, залучені від населення в якості позики або вкладу до небанківської фінансової установи через повірений за відповідним договором банк.

Гарантуватися до відшкодування будуть кошти у разі, якщо на день набрання чинності цього закону повірений банк був визнаний неплатоспроможним.

Законопроектом також передбачається доручити Фонду гарантування вкладів ретельно вивчити документи щодо кожної фізособи і не пізніше 20 робочих днів з дня набрання чинності цим законом почати відшкодування коштів. Фонд гарантування вкладів наділяється правом представляти вимоги до небанківських фінустанов, які залучали кошти від населення.

Засоби, що стягуються з таких небанківських фінустанов, будуть включатися в ліквідаційну масу відповідного банку.

Також пропонується встановити для фінустанов заборону на залучення коштів населення з зобов'язанням щодо їх повернення, у тому числі шляхом отримання позики, в разі, якщо це не передбачено законом про діяльність відповідної фінустанови.

Нагадаємо: у серпні Петро Порошенко пообіцяв вкладникам банку "Михайлівський", що голова цієї установи буде засуджений, вкрадені гроші будуть знайдені і використані для виплат вкладникам. Пізніше стало відомо, що банк продав свої кредити іншим фінкомпаніям.

23 травня правління Національного банку прийняло рішення про віднесення ПАО "Банк Михайлівський" до категорії неплатоспроможних. У липні Фонд гарантування вкладів почав ліквідацію банку.

Народні депутати від Волині проголосували таким чином: Ігор Гузь, Ігор Лапін – "за", Степан Івахів, Сергій Мартиняк, Ірина Констанкевич, Юрій Савчук не голосували.

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 квітня 2024
09:35
02 квітня 2024
20 березня 2024
15 березня 2024
06 березня 2024
01 березня 2024
12 лютого 2024
01 лютого 2024
26 січня 2024
23 січня 2024