Поділитись:

СІТ: «Українська» ракета, яка впала на південь від Бєлгорода, прилетіла з росії

Субота, 02 квітня 2022, 12:57
СІТ: «Українська» ракета, яка впала на південь від Бєлгорода, прилетіла з росії

Журналісти-розслідувачі Conflict Intelligence Team визначили, що нібито «українська ракета», що залишила вирву на південь від Бєлгорода, насправді прилетіла з території росії.

Про це повідомляє Conflict Intelligence Team.

Один із білгородських телеграм-каналів опублікував кадри з відеореєстратора, де видно попадання невідомого боєприпасу на південь від Бєлгорода. Раніше у російських ЗМІ та соцмережах стверджували, що туди потрапила українська ракета. 

Дослідникам вдалося геолокувати місце зйомки у момент влучення ракети. Виявилося, що відеореєстратор знімає у південно-східному напрямку, а ракета прилітає ліворуч, тобто зі сходу чи північного сходу, а отже, з території росії.

«Розміри вирви змушують припустити, що боєприпас, що залишив її, був крилатою або балістичною ракетою. За співвідношенням її розмірів та стовпів поруч, це може бути крилата ракета 9М728 ОТРК «Іскандер-М», але ми не впевнені у цьому упізнанні. Так чи інакше, нам невідомо про використання українською стороною крилатих ракет у цьому конфлікті, а українська балістична ракета прилетіла б із боку українських позицій, тобто із заходу чи південного заходу», – йдеться в повідомленні.

Крім того, зі слів бєлгородського губернатора Гладкова, ще одне схоже потрапляння сталося в той самий час неподалік Ясних Зорь Бєлгородської області. Враховуючи, що Ясні Зорі знаходяться приблизно за напрямом польоту ракети від Микільського, цілком можливо, що це потрапляння належить до того ж інциденту.

«Ми не можемо однозначно стверджувати, чи спричинив інцидент збій, який викликав сходження ракети з курсу, чи помилка наведення», – додають розслідувачі.

Нагадаємо: 29 березня підконтрольні кремлю видання повідомили про вибух у російському Бєлгороді на території військового містечка. А в ніч з 31 березня на 1 квітня у Бєлгороді сталась пожежа на нафтобазі. Губернатор області В'ячеслав Гладков заявив, що пожежа сталася нібито «внаслідок авіаудару з двох гелікоптерів ЗСУ, які зайшли на територію росії на низькій висоті».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів