Поділитись:

У центрі Луцька руйнується будинок (фото)

Четвер, 17 листопада 2016, 09:57
У центрі Луцька руйнується будинок (фото)

Мешканці будинку №14 по вулиці Степана Бандери неабияк занепокоєні його станом. Кілька років тому на стінах багатоповерхівки з'явилися тріщини, і люди бояться, що якогось дня вона може завалитися. Чотири роки тому таке трапилося по вулиці Рівненській. Тоді загинуло 2 людей.

Боячись повторення трагедії, мешканці будинку по Степана Бандери неодноразово повідомляли про його незадовільний стан чиновникам і працівникам житлово-комунальної служби міста, – повідомляє сайт "0332".

Для аналізу ситуації на стіни встановили так звані маячки – невеликі цементні латки з обох боків тріщин. Спостереження за ними виявило, що деформація будівлі триває.

У центрі Луцька руйнується будинок (фото)

"Перед тим, як купувати квартиру у цій багатоповерхівці, я все прискіпливо перевірив, – розповів мешканець будинку Ігор Александрук. – 2012 року тут не було ані тріщин на стінах, ні просідання будинку. Інакше я не придбав би цю квартиру. 2013 року маяки поставили вже. Якщо на них з'являються тріщини, значить будинок руйнується".

У центрі Луцька руйнується будинок (фото)

У центрі Луцька руйнується будинок (фото)

Останній "маячок", який показав тріщину, встановили 28 грудня 2015 року.

У центрі Луцька руйнується будинок (фото)

Та вже влітку майстер технічної дільниці Оксана Козюта зафіксувала зміни.

"Аби подивитися, що далі буде, ми одразу поставили додаткові контрольні маяки, – пояснює пані Оксана. – І по них ідуть тріщинки".

Мешканці будинку припускають, що всі їхні проблеми спричиняє вода. Вона застоюється й поволі просочується в приміщення, де до середини 80-х діяла котельня, а останніми роками – підсобні кімнати ЖЕКу. Працівники звідси виїхали, а проблеми лишилися.

Причини деформації будівлі з'ясовувала спеціально створена комісія.

"Одним із факторів, що впливає на погіршення стану будинку, є перепад висоти, – вважає інженер КП "Волиньпроект" Микола Левицький. – Згідно з теоретичними розрахунками, якщо тут була котельня, то висота, мабуть, 3 метри. Якщо є підвали, там може бути й 2-2,5 метри. Тому вода тече під фундамент".

Отже, треба ще й водовідведення. Перше, що зробили, – заварили технічну яму, куди стікала вода. Плюс встановили нові маячки і вказали дату. Спостерігатимуть далі.

У центрі Луцька руйнується будинок (фото)

"Окрім того, що тут є різниця між висотами в підвальному приміщенні, може бути ще одна причина деформації будівлі, – розповідає Віктор Фіщук, начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Луцького департаменту ЖКГ. – Тріщини можуть з'являтися від просідання ґрунтів".

Майже 10 років тому вздовж будинку відремонтували дорогу, але до тротуару руки не дійшли. Транспортні потоки зросли в рази, авто паркують під стінами, попри два встановлені знаки. І це ще одна ймовірна причина руйнації багатоповерхівки.

У центрі Луцька руйнується будинок (фото)

За словами Миколи Левицького, для запобігання подальшої деформації будівлі потрібно прокласти під нею бруківку. Тоді вода не тектиме під фундамент. Так зробити дешевше, ніж витрачати кошти на укріплення будинку. Начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Луцького департаменту ЖКГ Віктор Фіщук обіцяє, що дворову територію під будинком на вулиці Степана Бандери,14 протягом 2016-17 років таки доведуть до пуття. Принаймні, тротуар зроблять точно.

Будинок по вулиці Степана Бандери звели 1962 року. На ті часи він був не з найгірших.

У центрі Луцька руйнується будинок (фото)

Наразі більшість із його мешканців – пенсіонери. Зробити ремонт прибудинкової території власним коштом їм не під силу. Тому чекають допомоги міста, щоби згодом створити ОСББ.

Надрукувати
мітки:
коментарів