Поділитись:

В "Модерн-Експо" говорили про чортівню (фото)

Субота, 19 листопада 2016, 17:34
В

Сучасному українському мистецтву добре відоме ім'я Андрія Хіра як художника, що по-новому інтерпретує містичність та забобонність Карпат. Автор проектів "Приповідки", "Забобони", "Тіні забутих предків" та "Хір – звір з гір" вдало поєднує автентичний текст з графічними ілюстраціями, передаючи повір'я жителів гір в новому ключі. Його картини заворожують, лякають, надихають, а також заставляють повірити в невідоме.

Лекція "Чортівня", з якою митець виступив у "Модерн-Експо", була оглядом та аналізом попередніх проектів автора, які спиралися на дослідження українських етнографів та фольклористів, – йдеться на сайті компанії.

В

Андрій Хір опрацював близько 30 наукових робіт і за основу обрав праці Гнатюка, Онищука та Шухевича. Близько 3 років художник з дружиною збирали матеріали, вивчали міфи, "розшифровували" діалекти гуцулів, бойків та лемків заради грандіозних проектів, які дали нове життя карпатському фольклору.

В

Гори для автора є середовищем, яке несе щось особливе. І те, що в його творчість лягла містичність Карпат, не є випадковістю, адже художник народився та проживав в Ужгороді. Фольклор та етнографія від народження супроводжували митця. Занурившись в забобонні вірування гірських мешканців, він знайшов щось похмуре та демонічне і вирішив інтерпретувати давні тексти, зображаючи їх ілюстративно. Та одночасно художник наголошує, що картинка є лише доповненням тексту

В

В

Модерн-Експо – компанія освічених та сучасних людей, яка не залишається осторонь мистецьких тенденцій. Залучення творчих особистостей для обміну досвідом вже стало традицією, адже всебічний розвиток допомагає генерувати цікаві та неординарні ідеї.

В

В

ДОВІДКОВО:

Андрій Хір – архітектор, дизайнер та видатний художник. Уродженець Ужгорода, який живе та творить у Львові.

Художник закінчив Архітектурний факультет Львівського політехнічного університету.

Із 2005 року – автор і учасник персональних та групових проектів, активний учасник щорічного стріт-арт фестивалю "Black Circle".

2011 – презентував персональний проект "Хір — звір з гір" в арт-центрі "Я Галерея", Київ.

З 2012 по 2014 роботи митця було залучено до таких проектів, як: Neofolk project (ГОГОЛЬFEST), "РОДИЧІ ВОРХОЛА. Сучасне мистецтво Західної України" (ART MOSCOW) та "Пульс Африки".

2013-го увійшов до двадцятки номінантів Премії PinchukArtCentre.

2015-го року – презентував проект "Забобони" в арт-центрі "Я Галерея".

2016 року як художник та автор текстів реалізував проект "Тіні забутих предків. Виставка" ("Мистецький Арсенал").

Надрукувати
мітки:
коментарів