Поділитись:

Сортування сміття повинно відбуватися не вдома, – Міністр екології та природних ресурсів

Понеділок, 21 листопада 2016, 18:36
Сортування сміття повинно відбуватися  не вдома,  – Міністр екології та природних ресурсів

Сортування сміття повинно відбуватися, але не вдома, а на спеціальних майданчиках для сортування.

Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, коментуючи проект Національної стратегії поводження з відходами та ситуацію щодо утилізації побутових відходів в Україні, – йдеться на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України.

"Багато хто говорить, що треба вдома сортувати сміття, а потім у різних пакетах вже віддавати на утилізацію. Але мені здається (і я буду це пропонувати), що потрібен інший підхід. Вважаю, що сортування сміття повинно відбуватися, але не вдома, а на спеціальних площадках сортування сміття", – зазначив міністр.

Свого часу в Європі побутові відходи сортувалися вдома, оскільки на той час була відсутня спеціальна техніка, яка дозволяла б сортувати сміття на точках видалення відходів.

"Припустімо, ми в Києві запропонували би сортувати сміття, як в Мюнхені, – у шість окремих пакетів. Кожен господар повинен зібрати все сміття у різні пакети, потім винести їх до різних контейнерів, на вулицю. Справа у кількості машин, які будуть приїздити, щоб все це вивезти…У той час, як в українських містах один з найбільших забруднювачів повітря – транспорт. Тобто, змагаючись за сортування сміття, ми лише будемо стимулювати забруднення повітря вихлопними газами", – розповів Остап Семерак.

Водночас він зазначив, що є прихильником запровадження сортувальних ліній на місцях видалення відходів.

"Якщо брати Швейцарію, там 100% твердих побутових відходів переробляється. А в Україні – 95% вивозиться на полігони. Але ж в Україні досі немає сортувальних ліній. І хоча інвестори готові будувати такі підприємства – не один рік оббивають пороги місцевих органів влади – віз не зрушив з місця", – розповів міністр.

"Для мене це не пусте питання, бо вся процедура з сортування і переробки повинна бути екологічно-безпечною і призводити до сталого, раціонального використання ресурсів. У той же час такі відходи, як мастило, можуть бути ресурсом для якихось виробництв. На мій погляд, це – величезна проблема. Але є надія, що у законі, який до кінця року буде надано Верховній Раді, ця новела з'явиться", – резюмував міністр.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
23 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
10 квітня 2024
09 березня 2024
15 лютого 2024
02 лютого 2024
01 лютого 2024