Поділитись:

Ірина ОЛЕЙНИК: "У країні, де закони не діють, від юриста багато залежить"

Вівторок, 22 листопада 2016, 10:00
Ірина ОЛЕЙНИК: «У країні, де закони не діють, від юриста багато залежить»

Вимоги до юристів сьогодні виходять за межі класичного розуміння професії. А ключовою якістю стає здатність швидко пропонувати ефективні рішення, як правові, так і бізнесові, керуючись аналізом можливих юридичних ризиків.

Про те, як в Україні розвивається юриспруденція "нового покоління" і наскільки цей розвиток відбувається в унісон з якісними змінами бізнес-середовища, ми розмовляли з адвокатом, юристом з 15-річним стажем роботи, управляючим партнером юридичної компанії "Аскольд"– Іриною Олейник.

– Ірино, яка роль юристів в сучасному бізнесі?

Юристи це, насамперед, носії правової культури. В нашій державі, коли закони або не діють, або набувають аномальної форми, як на мене, саме від юристів багато залежить. Від того, наскільки якісно та добросовісно вони ставляться до виконання своєї роботи та покладених на них функцій залежить майбутній результат у вигляді принципово нової суспільно-правової моделі, при якій закони приймаються і діють об'єктивно, а правила гри для бізнесу прозорі і прогнозовані.

Важливим елементом оцінки бізнесу є результативність, націленість на результат. Більшість власників та керівників компаній хочуть бачити, що юрист допомагає їм досягнути результату, а не просто бере участь в якомусь вузькому процесі. Юристи в бізнесі повинні мати стратегічний, проектний спосіб мислення, вміння ефективно організовувати процеси та дистанційно ними управляти. На мій погляд, один з ключових моментів, котрого потребує бізнес від юристів це вміння пропонувати рішення, як правові, так і варіанти бізнес-рішень, що перебувають поза рамками звичайного правового консультування, засновані на аналізі юридичних ризиків та практики застосування. Тому, в умовах сучасного українського бізнесу, юрист повинен бути швидкою практичною допомогою.

Як, на Вашу думку, юрист може набути всіх цих, необхідних для бізнесу, якостей?

Ці якості приходять лише з досвідом й інших варіантів, на жаль, немає. Невід'ємною частиною такого досвіду повинні бути знання судової практики. Я не розумію юристів, які пропонують рішення за відсутності знань щодо перспектив та стратегії їх судового захисту. Оцінка ймовірності настання того чи іншого ризику безпосередньо залежить від актуальної судової практики не тільки української, а й міжнародної. Теорія права невіддільна від судової практики, тому ці всі навики є ключові для юриста, який хоче бути ефективним для бізнесу.

На Вашу думку, якою повинна бути юридична служба компанії і яким є її сьогодення?

Юридична служба компанії повинна бути реально ефективною. Передусім – це відмова від пасивного реагування й роботи з наслідками та вихід на позицію активної побудови та управління ризиками. Необхідно відійти від звичайної "перевірки" документів й на основі стандартних моделей запроваджувати управління ризиками компанії в цілому. На жаль, в деяких компаніях ще залишається критеріями оцінки юристів саме кількість "перевірених" ними правових документів. Як на мене, показником цінності юриста є не те, скільки він "перевірив" контрактів, а в тому, що він зробив для автоматизації цієї поточної функції й управління пов'язаних із цим ризиків. По друге – це спеціалізація. Неможливо створити дієву юридичну службу, якщо кожна нестандартна ситуація або непрофільна для діяльності компанії задача потребує пошуку штатним юристом додаткової інформації через відсутність практики чи знань. Спеціалізація юриста дозволяє надавати оперативні та високо якісні відповіді, що є край необхідними в реаліях бізнесу у сьогоденні.

Але сам фактор ефективності юридичної служби не використовується компаніями у повному об'ємі. Більшість компаній та штатних юристів й донині виконують поточні функції, більшу частину яких можна оптимізувати, чим покращати дієвість юридичного захисту такої компанії в цілому.

Ірино, що Ви маєте на увазі говорячи про оптимізацію функцій юридичної служби компанії?

Йдеться про аутсорсинг юридичних послуг, що більшість компаній практично не використовує. Залучення зовнішніх спеціалістів для поточного обслуговування або щодо "непрофільних" питань є більш раціональним, ніж тримати на високій заробітній платі штат юристів. Такий підхід стало використовується в міжнародній практиці й доводить, що швидше та ефективніше найняти зовнішнього спеціаліста, а самій компанії фокусуватися на профільній діяльності. Я вважаю, що опція аутсорсингу юридичних послуг значно недооцінена на сьогодгі, адже вона суттєво підвищує ефективність бізнесу.

Та все-таки наш бізнес значною мірою ще консервативний, і багато хто надає перевагу юристу "в штаті". Які ваші аргументи на користь аутсорсингу?

У сучасному світі для надання якісних юридичних послуг вже не обов'язково бачити юриста постійно вживу: він може бути доступним по телефону, інтернету, Skype і т.п. Наша компанія, наприклад, обслуговує проекти за межами Луцька та Волині. Аутсорсинг це пропозиція, заснована на синтезі знань і різносторонньої практики. Це досвід, який, будучи "штатним юристом", апріорі неможливо набути. Ніякі теоретичні чи академічні знання цього не замінять. Послуги юридичної компанії це колосальна економія часу для бізнесу та суттєве підвищення його ефективності в цілому.

А як щодо конфіденційності? Побоювання щодо витоку інформації, котра становить таємницю, також можуть бути осторогою потенційних клієнтів перед співпрацею з юридичною компанією.

Але ж від витоку інформації від штатного юриста теж ніхто не застрахований. Скажу більше, у співпраці з професійною юридичною компанією мінімізовано фактор емоцій чи особистих образ. Крім того, ми завжди пропонуємо нашим клієнтам підписати договір про нерозголошення інформації. Наша репутація наш головний капітал. Тому професіонал ніколи не дозволить собі говорити про справи клієнта з третіми особами. В той же час ніхто не гарантує, що не буде витоку інформації, наприклад, при переході штатного юриста на роботу до конкурентів.

На яких справах спеціалізується Ваша юридична компанія?

Спеціалізацією нашої компанії є податкове, господарське та корпоративне право. Також нами надається аутсорсинг юридичних послуг для компаній з комплексного обслуговування та супроводу поточної господарської діяльності. Маємо великий досвід судової практики. Наразі зараз розпочинаємо проект спільно із бізнес виданням "Конкурент": цикл публікації з огляду останніх тенденцій судової практики з податкових спорів, огляд європейської судової практики, що найближчим часом можна буде знайти на ресурсі.

Що б Ви побажали колегам-юристам?

Хороший юрист – незамінний юрист. Але незамінним дійсно треба бути, постійно працюючи і вдосконалюючись. Коли я чую скарги, що нас, юристів, не цінують, для мене це передусім є показником низької кваліфікації того, хто скаржиться, оскільки хорошого юриста цінують завжди. Тому всім колегам бажаю бути хорошими юристами і пам'ятати те, про що ми говорили на початку нашої розмови: юрист – це носій правової культури, і саме нами закладаються основи майбутнього сучасного суспільства.

Автор: Тетяна САДЮК

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 вересня 2023
28 червня 2023
12 червня 2023
04 червня 2023
03 квітня 2023
27 березня 2023
20 березня 2023
19 грудня 2022
21 червня 2022
23 листопада 2021
20:00