Поділитись:

Як на Волині утеплюють будинки за допомогою кредитів

Четвер, 24 листопада 2016, 17:00
Як на Волині  утеплюють будинки за допомогою кредитів

Щоб взимку зберегти тепло в домі, волиняни ще влітку почали утеплювати будинки. Правильна теплова модернізація сприяє економії коштів при сплаті за опалення.

Субсидії - не єдиний спосіб платити за комуналку менше. Після утеплення всього будинку, проведення заходів з енергозбереження можна очікувати на менші суми в квитанції і мати комфортну температуру дома.

Повне утеплення будинку потребує значних коштів, але завдяки державним програмам та кредитам у банках можна здійснити тепломодернізацію.

Утеплення будинків: виклики і перспективи

За даними аналітиків ГО "Український центр європейської політики", перший досвід програм підтримки населення щодо утеплення будинків показав високий попит, однак для реалізації бракує коштів та системності.

У жовтні 2014 року Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності) запустило першу системну програму "теплих кредитів".

Вона передбачає простий механізм співфінансування для домогосподарств у вигляді отримання цільової позики на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання в одному з 3-х державних банків: "Ощадбанку", "Укргазбанку" чи "Укрексімбанку", а також компенсацію з боку держави частини кредиту.

За інформацією аналітиків ГО "Український центр європейської політики, зараз бракує фінансування на програму "теплих кредитів" на наступний рік, однак в останній момент таки внесли зміни до державного бюджету і передбачили 400 мільйонів на фінансування програми у 2017 році, хоча це дуже мала сума, як для такого проекту.

Аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Юлія Чеберяк зазначила, що програма "теплі кредити" закінчується у 2016 році. Лише 800 млн грн передбачено було на Фонд енергоефективності, законодавча база щодо його створення ще навіть не прийнята.

Однак після суспільного тиску на органи влади та посадовців громадськими організаціями за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА було здійснено низку інформаційних заходів. У результаті Урядом прийнято рішення щодо виділення 400 млн грн на фінансування Програми у 2017 році.

Зі слів Юлії Чеберяк, наразі проект постанови щодо продовження програми у 2017 році перебуває на погодженні у центральних органах виконавчої влади та відповідно до регламентних вимог буде подано до Міністерства юстиції України та Кабінету Міністрів України для затвердження.

"Якщо докладніше проаналізувати проект Закону України "Про Державний бюджет на 2017 рік", то легко виявити, що ці кошти були виділені із 800 млн грн, що раніше передбачалися на фінансування Фонду енергоефективності. Тож наразі у проекті Держбюджету на 2017 рік видатки на програму "теплих кредитів" та на Фонд енергоефективності становлять по 400 млн грн відповідно.

Однак, варто зазначити, 400 млн грн досить мало для повноцінної роботи програми держенергоефективності. Готуючи бюджетний запит на фінансування програми, зазначили необхідний обсяг фінансування програми у розмірі 1,9 млрд грн. Однак Міністерством фінансів не було враховано зазначені пропозиції", - зауважує Юлія Чеберяк.

Експертка зазначає, що перевагами програми "теплих кредитів" є простота у застосуванні.

"Ні фізичні особи, ні ОСББ не контактують із чиновником щодо взяття кредиту. Рішення про кредит приймає банк, тобто усунено корупційну складову взаємодії чиновників та прийняття ними рішення щодо отримання коштів. Держенергоефективності за наданим йому звітом з банків здійснює відшкодування від 40 до 70 % суми тіла кредиту, та 35 % для фізичних осіб", - зазначає вона.

Однак ця програма не передбачає одного важливого аспекту, а саме проведення аналізу та моніторингу вжитих заходів з енергозбереження та їх ефект щодо зменшення енергоспоживання.

Також в Україні діє програма ЄБРР з підтримки енергоефективної модернізації житла "IQ energy". В рамках програми можуть взяти кредити на енергомодернізації будинків.

На сайті програми "IQ energy" йдеться про те, що кредити можуть бути надані зацікавленим приватним власникам житла, зокрема окремим власникам житла, групам співвласників, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житловим кооперативам. Окрім фінансування, проект надає своїм учасникам консультаційні послуги з питань щодо енергозберігаючого обладнання та технологій.

Волинь лідирує із отримання кредитів ОСББ на заходи з енергомодернізації будинків, - дані "Укргазбанку"

Капітальна модернізація багатоповерхівок потребує великих грошових вкладень. Однак це реально зробити за допомогою "теплих" кредитів у банків.

В Публічному акціонерному товаристві АБ "Укргазбанк" повідомили, що в рамках реалізації Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2016 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2010 N 243, "Укргазбанком" розроблені кредитні програми, направлені на кредитування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів на енергоефективні заходи. Ці кредити надають на обладнання, що забезпечує ефективне використання енергоресурсів (індивідуальні теплові пункти, прилади обліку електричної енергії, котли, світлопрозорі конструкції, тощо), а також здійснюється фінансування повної тепломодернізації будинків.

За інформацією "Укргазбанку", на сьогодні Волинь є лідером за обсягом отриманих ОСББ кредитів на заходи з енергомодернізації житлових будинків в Україні. Волиняни за період дії програми (з травня 2015 року) отримали 21 кредит обсягом 12,7 млн грн.

Максимальна сума кредиту для ОСББ/ЖБК, відповідно до умов кредитних продуктів, встановлена на рівні 10 млн грн, при цьому обмеження щодо обсягу фінансування залежить винятково від цілі кредитування та кредитоспроможності позичальника.

"Будь-яких "привілеїв" до позичальників не встановлюється, а розглядається окупність проекту, фінансовий стан та кредитоспроможність, разом з тим якщо це клієнт "Укргазбанку", то обсяг необхідних документів, що надаються до банку, та процедурних питань для отримання фінансування від банку у такого ОСББ значно зменшується", - зазначають в "Укргазбанку".

Кредити на тепломодернізацію від "Ощадбанку"

В "Ощадбанку" розповіли, що зараз "теплі кредити" з держкомпенсацією надають власникам житлових будинків та для багатоповерхівок на заходи щодо утеплення та енергозбереження.

Можна отримати кредити на обладнання і матеріали для проведення робіт з теплоізоляції (термомодернізації) зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів, світлопрозорі конструкції з енергозберігаючим склом (крім однокамерних), зокрема вікна та балконні двері відповідне додаткове обладнання і матеріали до них, регулятори температури повітря та багато іншого.

В "Ощадбанку" в 2016 році надали 1823 кредити фізичним особам на суму понад 32 млн гривень. У 2014-2015 роках – 373 кредити фізичним особам на суму понад 6,5 млн грн. Максимальна сума надання кредиту для фізичних осіб - до 50 тис грн.

Завдяки реалізації державної програми "Ощадний дім" сума наданих банком протягом 2014-2016 років кредитних коштів за цією програмою перевищила 2 млрд грн. Це 127 тис кредитів на утеплення житла. Економія тепла за рахунок раціонального використання енергії за оцінками експертів становить від 30 до 50 відсотків.

У "Ощадбанку" розповіли, що найпопулярнішими заходами з підвищення енергоефективності за роки існування програми є встановлення твердопаливних котлів, енергозберігаючих вікон, балконних дверей, лічильників тепла, утеплення фасадів будівель.

За даними банку, 64 % "теплих" кредитів видано на придбання енергоефективного обладнання для приватних будинків, 36 % – на утеплення квартир. Серед учасників програми також 193 ОСББ.

Найбіліш енергоефективні області: Сумська, Львівська, Київська та Харківська.

Державна підтримка в рамках програми "Ощадний дім" з 27 липня поточного року становить до 35 відсотків суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. У 2017 році урядом заплановано пролонгацію (продовження дії – авт.) програми енергоефективності.

Програма також має підтримку з боку міських, районних та обласних адміністрацій, які виділяють кошти на компенсацію відсотків або частини суми кредиту з місцевих бюджетів. Таких партнерських програм в Ощадбанку вже 70.

"Будь-яка людина може звернутися до "Ощадбанку" для отримання кредиту. При цьому банком аналізується можливість отримання кредиту з урахуванням кредитної історії та платіжної спроможності клієнта", - зазначили в "Ощадбанку".

Також у банку повідомили, що в області діють регіональні програми відшкодування за кредитами ОСББ у Луцьку, Володимирі-Волинському та у смт. Шацьк.

Успішний досвід програм кредитування в Луцьку та області

У Луцьку з 2013 року діє "Програма відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на 2013 -2015 роки" для представників ОСББ міста, які беруть кредити на впровадження енергоефективних заходів.

Під час дії цієї програми 27 ОСББ міста Луцька взяли кредити на встановлення індивідуальних теплових пунктів, утеплення фасадів, заміну ліфтів, вікон та дверей на енергозберігаючі. Були укладені угоди з представниками ОСББ, відсоткові ставки до 25 % за даними кредитами щомісячно відшкодовуються Луцькою міською радою. За період програми відшкодували 1,1 млн гривень.

Рішенням Луцької міської ради від 28.05.2015 року продовжили термін дії "Програми відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на 2013 -2015 роки" до 2017 року.

Також в Луцьку діє "Програма капітального ремонту житлового фонду міста Луцька на 2015-2019 роки", відповідно до якої можливим стало встановлення вузлів обліку теплової енергії у житлових будинках на умовах співфінансування – 60% від вартості відшкодовує Луцька міська рада, а 40 % - мешканці. За період програми вже виділено 4 млн гривень на реалізацію.

У лютому 2016 року було підписано Попередню кредитну пропозицію з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією НЕФКО на отримання кредиту розмірі 10 млн грн для впровадження проекту "Підвищення енергоефективності закладів бюджетної сфери міста Луцька". Також погодили отримання 200 тис євро гранту від Фонду E5P . Цей проект передбачає ряд енергоефективних заходів у 8 бюджетних установах міста Луцька (ДНЗ №4, 13, 27, 31, гімназія № 21, ЗОШ №1, 16, Палац учнівської молоді).

У 2016 році Луцькою міською радою погодили технічне завдання щодо розробки ТЕО за проектом "Енергоефективність в громадських будівлях м. Луцька", який передбачатиме отримання кредиту у розмірі приблизно 5 млн євро від Північної Екологічної Фінансової Корпорації НЕФКО та 2 млн євро гранту від Фонду E5P. Також передбачена частка співфінансування з міського бюджету. За ці гроші планують утеплити фасади та дахи, встановити індивідуальні теплові пункти, замінити вікна та двері, модернізувати систему освітлення у 40 будівлях бюджетної сфери.

В області діє Регіональна програма підвищення енергоефективності Волинської області на 2011-2020 роки. Програмою передбачено відшкодування обласним бюджетом позичальникам, які отримали кредити на впровадження енергозберігаючих заходів, 25 % відсоткової ставки кредитних установ при умові отримання позичальником кредиту за "Державною програмою програмою ефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива" та отримання відшкодування з місцевого бюджету на суму, що не перевищує відшкодування відсоткової ставки з обласного бюджету.

В управління житлово-комунального господарства Волинської облдержадміністрації розповіли, що станом на 1 листопада 2016 року відповідно до Державної програми видано 2222 кредити на загальну суму 39, 8 млн грн.

На реалізацію цієї програми з обласного бюджету було виділено фінансування на 2016 рік у розмірі 450 тис гривень. Загалом на програму енергозбереження для населення та ОСББ до 2020 року планують виділити 33 млн гривень.

Наразі обласний бюджет перебуває на стадії формування. Порядок використання коштів обласного бюджету на цю програму затверджений рішенням Волинської обласної ради.

ОСББ з Луцька отримали один з найбільших кредитів в Україні

ОСББ "Центральна Вежа" з Луцька взяло найбільший в Україні кредит у розмірі 3, 5 мільйона гривень для проведення теплової модернізації будинку.

Невдовзі багатоповерхівка, здана в експлуатацію в 1979 році матиме новий вигляд.

Голова ОСББ Сергій Кудрявцев розповів, що спочатку лучани взяли участь у програмі Луцької міської ради й отримали кредит, відповідно до якого 70 % виплачує бюджет, а 30 % - мешканці. В ОСББ за кошти міської програми відремонтували дах, в підвалі замінили труби.

Після цього вдалося отримати кредит на суму 3, 5 млн гривень з державної програми енергоефективності. Гроші витратять на утеплення будинку, на індивідуальний тепловий пункт та його встановлення, заміну та встановлення віконних конструкцій з енергоефективними склопакетами.

"Вікна вже встановили, тепловий пункт зданий в експлуатацію. Але ще тривають налаштувальні роботи. Теплоізоляцію труб майже закінчили. Найбільше роботи з утепленням пов'язано. Наразі 50 % стін вже утеплено. Розраховуємо, що ще погода дозволить проводити роботи. В цьому році плануємо – заштукатурити мінеральну вату. Весною оздобимо будинок декоративною штукатуркою", - зазначив він.

Сергій Кудрявцев сказав, що багато часу було витрачено на розробку проектної документації та погодження. Роботу з утеплення будинку почали восени. Якби це було влітку, то вже б завершили основну роботу.

Він зазначив, що після повного утеплення будинку він очікує суттєвої економії грошей за опалення. Також є плани зробити внутрішній ремонт будинку.

Прем'єр-міністр України похвалив волинян за енергоефективність

Нещодавно Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман похвалив волинян за впроваження енергеефективних заходів у Луцьку. Його зацікавила стаття із назвою "Волинські господарі" про запровадження енергоефективних підходів у місті Луцьку.

"Я б наголосив тут на слові "господарі". Це справді по- господарськи - створювати комфортні умови для життя і при цьому економити. Такий господарський підхід ми сьогодні намагаємось запровадити і на державному рівні. Якщо нам вдасться об'єднати ініціативу громадян, активність місцевої влади і державну підтримку за декілька років Україна стане справді енергоефективною країною", - написав у своїй сторінці у Facebook Володимир Гройсман.

Він зауважив, що без енергоефективності ніколи не буде ефективною і конкурентоздатною українська економіка і українська держава.

"У нас одні з найвищих у Європі показники споживання енергії і на душу населення, і на одиницю виробленої продукції. І це - критично, бо це робить нас слабкими, відсталими і залежними. Якщо ми хочемо, щоб ми самі були господарями на власній землі, ми повинні перш за все розпочати думати по-господарськи на всіх рівнях - починаючи з масштабів власної оселі і закінчуючи масштабом держави", - додав він.

Досвід Польщі

В країнах ЄС кольорові будинки тішать око і "гріють" душу, адже там дбають про енергоефективність та тепломодернізацію . У різнокольорових багатоповерхівках вже не роблять "клаптикове" утеплення, адже розуміють його шкоду. Часткове утеплення може стати причиною руйнування стін. Згідно діючого законодавства, в Польщі дотримуються вимог безпеки, тому будівлю утеплюють повністю, а не частково.

В Європі виділяють чималі суми на тепломодернізацію. За гроші Європейського Союзу впродовж 2014–2020 років у Польщі проведуть теплову модернізацію будинків об'єднання мешканців багатоповерхів та приватні особи. Про це пише Беата Томашкевіч на сторінках видання "Gazeta prawna". В рамках програми передбачено 4, 5 мільярдів євро на тепломодернізацію будинків на енергоефективні заходи в регіонах Польщі.

Також там діють державні програми щодо енергоефективності та утеплення будинків.

Україна "бореться" з радянською сірістю будівель, утеплюючи їх. Упродовж останніх років українські міста показують хороші результати з теплової модернізації та енергоефективності. Якщо не збавляти темпу й надалі, матимемо великий прорив у енергоефективності у майбутньому.

Автор - Мая Голуб

Надрукувати
мітки:
коментарів