Поділитись:

У Варшаві хочуть заборонити росіянам відзначати 9 Травня

Субота, 07 травня 2022, 17:27
У Варшаві хочуть заборонити росіянам відзначати 9 Травня

Мер Варшави Рафал Тшасковський виступає проти святкування росіянами 9 Травня у столиці Польщі, називаючи цей захід у ситуації війни росії проти України «провокацією».

Про це він написав у твіттері, закликаючи польську державну владу не надавати росіянам жодної підтримки і заборони будь-які святкові заходи росіян у цей день, передає «Укрінформ».

«Я очікую на чітку декларацію, що державні служби зроблять усе, що в їхніх силах, щоб не допустити до цієї події, яку в нинішній ситуації вважаю провокацією. Хочу чітко сказати, що я не даю своєї згоди на урочистості вшанування російського солдата, коли у той же час російський солдат вбиває невинних людей», – підкреслив Тшасковський.

Мер написав, що з листування між мерією і російським посольством він з подивом довідався, що МЗС Польщі нібито планує допомогти росіянам в організації цієї події. За його словами, у світлі російської агресії в Україні, повідомлень про російські злочини і геноцид українців така позиція польської влади є неприпустимою. За його словами, пасивна позиція влади і дозвіл росіянам провести цю подію в публічному просторі столиці «викликає глибокий протест у нього і тисяч варшав'янок і варшав’ян, які вже тижнями допомагають українкам і українцям».

У відповідь меру заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач у твіттері підкреслив, що польське зовнішньополітичне відомство не планувало надавати росії сприяння в організації святкування Дня перемоги 9 травня. За його словами, МЗС Польщі негативно відповіло на прохання посольства росії у питанні сприяння щодо відзначення Дня перемоги. Пшидач також зауважив, що мер Варшави своїм рішенням може заборонити святкування росіянами у Варшаві 9 Травня.

За інформацією посольства рф у Польщі, 9 травня планується церемонія покладання вінків і квітів до меморіалу радянським солдатам у Варшаві у рамках якої відбудеться акція «Безсмертний полк».

Нагадаємо: влада федеральної землі Берлін заборонила прапори України та іншу українську символіку на акціях під час пам’ятних заходів 8 та 9 травня, прирівнявши їх до символіки сепаратистів та росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 жовтня 2023
05 жовтня 2023
14 вересня 2023
04 вересня 2023
09 травня 2023
07 травня 2023
20 квітня 2023
07 квітня 2023
06 квітня 2023
29 грудня 2022