Поділитись:

Позов щодо скасування формули "Роттердам+" розглянуть у суді 1 грудня

Вівторок, 29 листопада 2016, 16:08

Київський окружний адміністративний суд 1 грудня розгляне позов щодо скасування постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, якою була запроваджена так звана формула "Роттердам+".

Про це йдеться в ухвалі суду, – повідомляє Економічна правда.

Суд ухвалив відкрити провадження в адміністративній справі, яка буде розглядатись суддею Ігором Іщуком.

Раніше експерт у сфері енергетики Андрій Герус подав позов у Київський окружний адміністративний суд щодо скасування постанови НКРЕ від 3 березня 2016 року.

Стосовно методології "Роттердам+", Герус зазначав, що вона дає вигідну формулу для ціни вугілля, у той час інші види палива (газ, мазут) не прив′язані цією методологією до якихось європейських бірж.

"Запаси вугілля на кінець серпня на 40%-45% нижчі, аніж рік тому, коли ніякого "Роттердаму+" не було. Тобто, "Роттердам+" запроваджений винятково для додаткової вигоди ("додаткових чайових") деяким виробникам е/е", – констатує Герус.

ДОВІДКОВО:

У березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024