Поділитись:

Як правильно утеплити будинок без шкоди для себе та інших

Середа, 30 листопада 2016, 12:00

Щоб не зашкодити собі й сусідам, треба повністю утеплювати будинок, а не частково. Якісна теплова модернізація сприяє не лише збереженню тепла, а й економії коштів при сплаті за опалення. Однак це можливо лише за умови суцільного утеплення багатоповерхівки, а не "клаптикового".

Будинки, збудовані 30-40 років, втрачають чимало теплової енергії. Старі вікна і двері пропускають холод в дім. Обігрівачі в такому випадку лише збільшать використання електроенергії, а тепло буде "зникати" й не затримуватись в приміщенні.

Після повної теплової модернізації в приміщенні буде комфортна температура, менша оплата за опалення, знизиться споживання газу.

У Польщі власники багатоквартирних будинків зобов'язані повністю утеплювати будинки. Однак немає відповідальності за те, якщо цього не зроблять. Про це пише сайт Regiodom.pl. Однак вибір у них такий: утеплитись й економити, або платити більші суми за опалення. Польща – член Євросоюзу, звідти виділяють полякам гроші для проведення енергоефективних заходів у житлових будинках. Також там існують державні програми із тепломодернізації.

Деінде в Луцьку можна побачити кольорові квадратики в будинках. Так виглядає часткове, а не повне утеплення багатоповерхівок. Після "клаптикового" утеплення температура у багатоповерхівці розподіляється нерівномірно. Це може спричинити ряд проблем у майбутньому. Тому співвласникам багатоквартирних будинків варто знайти компроміс й домовитись про спільні дії при енергомодернізації. Адже "клаптикове" утеплення може спричиняти не лише появу грибка чи плісняви. Можуть бути й набагато гірші наслідки.

Лучанка Лариса Андрійчук на власному досвіді переконалась у неефективному "клаптиковому" утепленні будинку, яке зробила 5 років тому. Їй сусіди запропонували це зробити.

"Ні цвілі, ніяких інших проблем не виникло. Але ефекту теж ніякого. В квартирі й так завжди тепло було і є. Плюс замінені вікна і нові батареї в квартирі. Індивідуального теплового пункту в будинку нема, опалення централізоване, тому фінансово нічого виграти з цього неможливо. Отже, платимо багато, батареї в квартирі "прикручені", бо гаряче. Висновок – термомодернізація працює тільки цілісна. Встановіть індивідуальний тепловий пункт, утепліть будинок, економте гроші і газ", – наголосила вона.

У багатоповерхівках заборонено робити ремонтні й будівельні роботи, що можуть стати причиною руйнування стін та інших частин будинку. Тому важливо радитись з експертами й справжніми фахівцями, щоб не завдати собі та сусідам клопоту.

Квартира належить власнику будинку, але коли йдеться про незаконні ремонтні роботи у багатоповерхівці, тоді можна отримати чималий штраф.

Відповідно до статті 382 "Цивільного кодексу України", усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (зокрема допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку.

Виконавчий директор Центру "Стратегія ХХІ", експерт з енергоефективності Андрій Чубик розповів, що "клаптикове" утеплення викликає зміну температурного режиму на стиках із сусідніми неутепленими приміщеннями, розтріскування несучих конструкцій, затікання вологи з подальшим виникненням плісняви та грибка. У перспективі – руйнування стін.

"Як правило, "клаптикове" утеплення виконується низькокваліфікованими спеціалістами без будь-якої оцінки ефекту від утеплення, місць найбільших тепловтрат та вибору матеріалів залежно від фінансової спроможності замовника, а не вимог конкретної конструкції. Перед повним утепленням будинку, як правило, проводиться енергоаудит, ремонт максимально усуває тепловтрати як квартир, так і приміщень загального користування. При комплексному утепленні через ОСББ надаються кредити з фінансовою компенсацією від держави", – зазначає Андрій Чубик.

Також він додає, що "Кодекс України про адміністративні правопорушення" містить статті 96, 150 і 152, що регламентують відповідальність за порушення норм і стандартів будівництва та можуть бути використанні для накладення адміністративних покарань. У законопроекті про енергетичні характеристики будівель, який наразі розробляється, будуть передбачені покарання за самовільне утеплення.

Згідно зі статтею 96 цього кодексу, "виконання будівельних робіт без повідомлення про початок виконання зазначених робіт і наведення недостовірних даних у такому повідомленні тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот п'ятдесяти до трьохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

Відповідно до статті 150 Кодексу України про адміністративні правопорушення, самовільне переобладнання та перепланування жилих будинків і жилих приміщень, використання їх не за призначенням, псування жилих будинків, жилих приміщень, їх обладнання та об'єктів благоустрою тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У статті 152 кодексу зазначено, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб'єктів підприємницької діяльності від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якою має бути правильна тепломодернізація?

Аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Юлія Чеберяк зауважує, що збереження тепла в домі передусім залежить від його ефективного використання та усунення передумов щодо його нераціональних втрат.

"Для збереження тепла необхідно провести заходи з енергозбереження: заміни вікон, утеплення фасаду, заміни даху, гідроізоляція фундаменту, встановлення терморегуляторів, приладів обліку ресурсів, встановлення індивідуальних теплових пунктів тощо", – наголосила експертка.

Тепломодернізація – це цілий комплекс робіт, а не заміна лише одних вікон чи дверей на нові. Починати тепломодернізацію варто з енергетичного аудиту. За результатами дослідження фахівці можуть визначити комплекс заходів та їх вартість, що необхідно провести в будинку.

Матеріали для теплової модернізації будинку треба використовувати якісні, щоб не викидати гроші на вітер.

За інформацією сайту Еcotown, утеплення даху забезпечить до 30 % економії тепла.

Однак важливо не лише встановити новий дах, вікна, двері, а й індивідуальний тепловий пункт. Це обладнання дозволяє споживати будинку необхідну кількість тепла в певний період й забезпечувати будинок гарячою водою. Встановлення балансувальних клапанів дозволить кожному стояку отримувати необхідну кількість тепла. Також важливо, щоб був лічильник тепла, що допоможе контролювати витрати та сплачувати лише за використану теплову енергію.

Автор Мая Голуб

Надрукувати
мітки:
коментарів