Поділитись:

Відзавтра змінюються правила виплат за автоцивілкою

Середа, 30 листопада 2016, 19:29
Відзавтра змінюються правила виплат за автоцивілкою

В Україні з 1 грудня набуде чинності новий механізм виплат по обов'язковому страхуванню цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів.

Про це інформує Обозреватель.

Згідно з новими правилами, поcтраждалий в ДТП зможе отримати компенсацію безпосередньо у свого страховика, який, своєю чергою, зробить взаєморозрахунок з компанією, у якої застрахований винуватець аварії.

На сьогодні, відповідно до законодавства, постраждалий в ДТП може роками чекати компенсації від страхової компанії винуватця.

"Пряме врегулювання має покласти край політиці затягування виплат страхового відшкодування. Водій зможе обирати, до кого звернутися за відшкодуванням збитків, отриманих в ДТП, – в страхову компанію винуватця аварії (як це відбувається сьогодні) або в ту, з якою сам уклав договір "автоцивілки", – заявив представник однієї із страхових компаній.

Він також зазначив, що досвід європейських країн показує, що процедура врегулювання повинна значно скоротитися і спроститися, адже у страховика з'явиться додатковий стимул швидко і в повному обсязі виплачувати відшкодування клієнтові, з яким він пов'язаний договіром.

Варто зауважити, що йдеться виключно про компенсацію матеріального збитку, страхові виплати при нанесенні шкоди життю і здоров'ю потерпілому будуть виплачуватися за старою схемою.

У Моторному (транспортному) страховому бюро України підрахували, що середній термін виплати відшкодування в третьому кварталі 2016 року становив 129 днів. При цьому своєрідний рекорд поставила Українська охоронно-страхова компанія: середній термін – 609 днів.

Нова система буде діяти тільки в разі контактного ДТП (коли одне авто врізалося в інше) і не буде поширюватися на випадки, коли в аварію потрапили кілька авто або ж автомобіль злетів з дороги в результаті порушення правил ДТП іншим транспортним засобом.

Важливо також те, що провина водія, відповідального за вчинення ДТП, повинна бути повною, коли другий учасник аварії є невинним у пригоді. Такий висновок попередньо робиться страховиком потерпілого на підставі схеми ДТП, а остаточне рішення приймається в суді (якщо на місце ДТП виїжджали представники поліції) або страховиком (якщо учасники ДТП оформили європротокол).

Варто зазначити, що Антимонопольний комітет України дозволив запровадити нові правила на два роки, після чого така ініціатива буде розглянута повторно.

Угода про пряме врегулювання страхових випадків підписали 17 страхових компаній: "АХА Страхування", "АРСЕНАЛ СТРАХУВАННЯ", "ПЗУ Україна", "ВУСО", "УАСК АСКА", "ОРАНТА", "ПРОСТО-страхування", "УНІКА", " ПРОВІДНА "," ІНГО Україна "," Універсальна "," Міжнародна СК "," КРЕДО "," АСКО-Донбас Північний "," Колоннейд Україна "," БРОКБІЗНЕС "," Країна ".

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
09:35
13 квітня 2024
12 квітня 2024