Поділитись:

У Польщі українцям помстилися за Волинь

Середа, 30 листопада 2016, 14:40

Прокуратура міста Ольштин встановлює обставини дій, вчинених на ґрунті ненависті щодо українців, котрі працюють в одному з ресторанів.

Про це повідомив речник Окружної прокуратури Кшиштоф Стодольний, – інформує Польське радіо.

Ідеться про залишені подряпини на автівці подружжя українців, котрі працюють у місцевому ресторані, та наклеювання неподалік із їхнім помешканням листівок із ненависницьким змістом про Степана Бандеру та Українську Повстанську Армію.

"Українці самотужки виявили зловмисника, котрий розклеїв листівки. Їм вдалося записати все на телефон", – сказав у розмові з агентством PAP речник прокуратури Кшиштоф Стодольний, який повідомив, що зловмисника затримали самі зацікавлені особи, після чого його допитала поліція.

"Він (зловмисник – ред.) не заперечив, що наклеїв листівки. Сказав, що робив це задля історичної правди, бо його предки загинули на Волині", – сказав прокурор Стодольний і додав, що затриманий не зізнався поки у тому, що це саме він пошкодив авто українців.

Наразі у цій справі нікому не висунуті звинувачення. Зі слів прокурора Стодольного, розслідування завершать ще цього року.

Адвокат подружжя наголосив, що його українські клієнти перебувають та працюють у Польщі легально, не мають проблем із законом, а їхній працедавець з ресторану, який і найняв для них захисника, дуже задоволений їхньою роботою.

"Прикро те, що напад на цих людей стався з боку сусіда", – визнав адвокат.

У Вармінсько-Мазурському воєводстві живе дуже чисельна українська меншина. Це, передусім, нащадки переселених 1947 року в рамках акції "Вісла". Все частіше до регіону приїжджають теж українці, котрі впродовж останнього часу емігрували з України у пошуках кращого життя. Як і польські українці, так і ті, котрі нещодавно приїхали, збираються разом у церквах, стараються допомагати одні одним.

Прокурор Стодольний у розмові визнав, що так звані злочини на ґрунті національної ненависті до цього часу у Вармінсько-Мазурському воєводстві траплялися тільки щодо осіб арабського походження, бували теж інциденти, пов'язані з фашистською символікою.

"Подібні випадки щодо українців – це рідкість", – додав речник прокуратури.

Надрукувати
мітки:
коментарів