Поділитись:

Український експорт/імпорт: що можна і скільки

Четвер, 01 грудня 2016, 17:30
Український експорт/імпорт: що можна і скільки

Став відомим список продукції, імпорт і експорт якої в наступному році обмежать квотами і ліцензують.

Повний перелік міститься в проекті урядової постанови, який виставлений на громадське обговорення на офіційному сайті МЕРТ, – повідомляє UBR.

Регулювання вводиться, щоб сформувати "раціональну структуру імпорту і експорту" і догодити міжнародному співтовариству. Зокрема, враховано Монреальського протоколу, що обмежує обіг речовин, які руйнують озоновий шар, і угоду про вільну торгівлю між Україною та Македонією.

У заборонений список потрапили срібло, золото або брухт дорогоцінних металів. Чиновники пропонують взагалі заборонити вивозити їх з країни. Імпорт же аналогічної продукції ні квотуватиметься, ні ліцензуватися не буде. У пояснювальній записці зазначено, що це робиться з метою "запобігти масовим вивезенням золота і срібла".

У перелік товарів, які будуть імпортувати за ліцензіями, потрапила, в основному, хімічна сировина. Дозволи видаватиме Мінприроди.

І завозити, і вивозити за ліцензіями пропонується ліки, лаки, косметичну продукцію, побутову хімію, засоби для догляду за порожниною рота і гоління, різні мастильні суміші, вогнегасники, холодильники тощо, адже всі ці товари можуть містити речовини, що руйнують озоновий шар.

Окремим списком йдуть товари з Македонії, які будуть завозити до нас за квотами. У ньому, наприклад, по 500 тонн баранини, сушених овочів, кондитерських виробів, шоколаду, по 100 тонн варення і печива, 3 тисячі тонн консервованих овочів і ще окремо 4 тисячі тонн оброблених томатів та ін.

Вартість дозволів буде символічною – 780 грн в режимі неавтоматичного і 220 грн в режимі автоматичного ліцензування. Але кожен підприємець повинен буде ще виділити близько 3 тис на рік на звіти, організацію спілкування з чиновниками. Додатково 3-5 тис на рік на кожну компанію витратить МЕРТ (на адміністрування і оформлення документів).

Надрукувати
мітки:
коментарів