Поділитись:

Як безпечно їздити в таксі: поради фахівців

П'ятниця, 02 грудня 2016, 20:33
Як безпечно їздити в таксі: поради фахівців

Пасажири часто стають жертвами хамства або обману таксистів. Інтернет рясніє скаргами на їх поведіну та порушення правил дорожнього руху.

Що робити в складній ситуації, як убезпечити себе від неадекватного водія і навіщо служби таксі ведуть "чорні списки" пасажирів – про усе це пише Автовод.

Таксисти хамлять вагітним, обманюють і порушують ПДР

Як зазначають експерти, в більшості випадків порушниками є водії без ліцензії, які працюють нелегально, підключаючись до загальної бази замовлень. В такому випадку максимум, що може зробити пасажир, – поскаржитися диспетчеру.

"Якщо конфлікт стався в машині, пасажир може поскаржитися в службу таксі. Якщо ж таксист напав або завдав ушкодження, тоді слід викликати поліцію", – зазначає працівник патрульної поліції Києва Юлія Коваль.

Як не стати жертвою нечесного таксиста

Головне правило, яким експерти радять керуватися при виборі таксі, – телефонувати у перевірені служби. Варто звертати увагу на стан автомобіля, наявність на ньому позначень, а також бажано запам'ятати марку і номер автомобіля.

"Якщо водій планує надавати послуги перевезень на таксі, він обов'язково повинен бути фізичною особою підприємцем з видом діяльності, згідно з КВЕД 49.32 "Надання послуг таксі", мати ліцензію "Укртрансбезпеки", яка дає право законно надавати зазначені послуги, адже цей вид діяльності підлягає ліцензуванню", – розповідає юрист Софія Шипілова.

Зазвичай пасажири потрапляють на гачок нелегальних таксистів через низькі тарифи. Юрист зазначає, що, користуючись нелегальним таксі, пасажир позбавляє себе гарантій дістатися до місця призначення. І якщо в легальних службах зі своїм парком водіїв перевіряють на вживання алкоголю, то таксисти зі своїм автомобілем виїжджають на дороги без перевірки.

"Не потрібно гнатися за низькими цінами сумнівних перевізників, а варто користуватися перевіреними службами таксі, які на ринку давно і зарекомендували себе як надійні перевізники. Ціна – це не показник якості. Проблема в тому, що кожен хоче проїхати швидко і дешево, не замислюючись про наслідки", – додає Софія Шипілова.

Зі слів голови Профспілки таксистів України Василя Попика, українське законодавство не передбачає ніякої відповідальності з боку таксиста-хама. Максимум – служба таксі винесе догану водієві. Та й поки немає закону, який би позбавив ринок таксі від нелегалів, які підривають довіру до всіх таксистів. Але такий законопроект вже розробляється.

"На сьогодні законодавство не захищає пасажира від водія-хама. Тут пасажиру залишається бути тільки обережним і не користуватися першим зустрічним таксі. Зараз розробляється законопроект щодо роботи таксі. Він повинен посприяти боротьбі з нелегальними перевізниками", – зазначив Василь Попик.

Тому, поки немає контролю держави на ринку таксі, пасажир повинен сам обирати: їздити дешево і без гарантій безпеки або бути застрахованим, користуючись перевіреними службами.

"Нелегальне таксі не несе відповідальності за пасажира. У випадку ДТП немає впевненості, що пасажир буде застрахований. Якщо пасажир незадоволений послугою, він не зможе поскаржитися, отримати назад свої гроші. Нелегальне таксі, на жаль, – проблема нашого часу, за якою немає належного контролю держави", – додає юрист.

Що робити, якщо натрапили на підозрілого водія

Якщо пасажир все-таки помітив, що водій під дією алкогольного або наркотичного сп'яніння, слід відразу викликати поліцію, не виходячи з автомобіля.

Потрібно запам'ятати номер і марку автомобіля, в яку сідаєш. В ідеалі – повідомити його близьким.

Перед тим, як сісти в авто, потрібно уточнити, чи є у водія решта, щоб не виникло проблем під час розрахунку. Якщо немає – заздалегідь пропонуйте зупинитися і розміняти гроші. Але, згідно із законодавством про права споживача, таксист повинен мати решту, якщо її немає – сам піти і розміняти гроші.

Таксисти теж можуть стати жертвою

Не тільки пасажири стають жертвами таксистів. Бувають випадки, коли таксистам трапляються пасажири-грабіжники. Не так давно в Дніпропетровській області троє пасажирів намагалися вбити таксиста. Від смерті його врятували колеги. Найчастіше єдиною допомогою таксистів є тривожна кнопка на рації.

"Бувають різні ситуації. Водії часто скаржаться на п'яних пасажирів, які поводяться агресивно. У такому випадку таксист може викликати поліцію. Як ми захищаємо наших водіїв? Це внутрішні правила, які ми не розголошуємо", – розповідає юрист Софія Шипілова.

Зі слів голови Профспілки таксистів України Василя Попика, деякі служби таксі ведуть свої "чорні списки" пасажирів, які не розраховуються і тікають або поводяться агресивно з водієм.

Читайте також:

Надрукувати
мітки:
коментарів