Поділитись:

Коли ID-карти можуть виявитися недійсними

Понеділок, 05 грудня 2016, 11:39
Коли ID-карти можуть виявитися недійсними

Новітній технологічний український ID-паспорт можна отримати у відділі міграційної служби тільки за місцем реєстрації.

Від листопада цього року українцям оформлюють тільки новенькі ID-картки. Однак не всім підряд: тільки бажання для отримання паспорта замало, – йдеться в сюжеті ТСН Тиждень.

Зараз такі пластикові картки видають тільки дітям у 16 років та дорослим у випадку крадіжки або втрати паспорту, якщо це підтверджено спеціальними документами. Крім того, ID-паспорт можна отримати, якщо вам час вклеювати фотокартку у 25 чи в 45 років, та у разі зміни прізвища.

До бази вносять дані про людину, зокрема ідентификаційний код, він відтепер буде надрукований просто на паспорті. Також графічно нанесено прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, місце народження, дата видачі, міститься електронний підпис та фотографія.

У базу вносять також інформацію про шлюб, дітей та місце реєстрації, але жодних позначок в самому паспорті ви про це не знайдете. Ці дані зашифровані на спеціальному чипі.

Після оформлення картку видадуть через 20 робочих днів.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ДЕ ВОЛИНЯНИ МОЖУТЬ ОФОРМИТИ УКРАЇНСЬКИЙ ПАСПОРТ НОВОГО ЗРАЗКА

За приблизними підрахунками, вся Україна остаточно перейде на ID-картки вже за 4 роки. Чинними водночас лишатимуться і звичайні паперові паспорти. Поки ж з новенькими паспортами виходять здебільшого школярі.

Примітно, що з карткою водночас видають витяг з єдиного державного демографічного реєстру - документ про місце реєстрації. Кажуть, без цього папірця паспорт буде недійсним.

Попри те, що ця інформаціє вже є на чіпі, у низці установ немає апаратури для його зчитування. Такі пристрої є тільки в прикордонників. Водночас їздити за кордон за ID-картками все одно не вийде. І хоча в України є угода з Росією та Білорусією про перетин кордону за внутрішніми паспортами, їхні прикордонники наші нові паспорти за документ не вважають.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: СКІЛЬКИ В УКРАЇНІ ДОВЕДЕТЬСЯ ЗАПЛАТИТИ ЗА ПАСПОРТ: НОВІ ЦИФРИ

Програму для читання паспортів розроблював Поліграфкомбінат "Україна", той самий, що й виготовляє власне паспорти. На їхньому сайті є додаток для читання чіпів. Також завантажити програму для смартфонів можна на Play Market для Android.

Для зчитування недостатньо просто прикласти паспорт до телефона. Потрібно ще й ввести шість останніх цифр номера паспорта.

Коли ID-карти можуть виявитися недійсними

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
07 березня 2024
29 січня 2024
23 серпня 2023
21 липня 2023
13 червня 2023
10 травня 2023
07 травня 2023
24 квітня 2023
22 лютого 2023