Поділитись:

Волинський нардеп вибув з конкурсу на посаду директора Державного бюро розслідувань

Вівторок, 06 грудня 2016, 09:42
Волинський нардеп  вибув з конкурсу на посаду директора Державного бюро розслідувань

Лідерами конкурсу на посаду директора Державного бюро розслідувань (ДБР) є кандидати, які безпосередньо пов'язані з Президентом України.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Блоку Петра Порошенка" Мустафа Найєм у Facebook.

Вчора, 5 грудня, відбулось засідання комісії з проведення конкурсу на зайняття посад Директора Державного бюро розслідувань, першого заступника та заступника Директора Державного бюро розслідувань, директорів територіальних органів та керівників підрозділів центрального апарату Державного бюро розслідувань, працівників підрозділів внутрішнього контролю Державного бюро розслідувань.

Формально Державне бюро розслідувань почало працювати із 1 березня. Проте насправді цю правоохоронну структуру, яка має забрати від Генеральної прокуратури функції досудового слідства, ще треба створити. Повноцінно цей орган повинен почати свою роботу в листопаді 2017 року. Директор ДБР призначається на посаду Президентом України за поданням Прем'єр-міністра відповідно до подання конкурсної комісії. До комісії входять по три представники від Президента України, від Кабінету Міністрів і від Парламенту.

Але на сьогодні, зі слів Мустафи Найєма, в комісії немає жодного члена, який би представляв громадськість або громадянське суспільство. Як наслідок – комісія стала місцем політичних домовленостей, в рамках яких ДБР повинен відійти під кураторство команди президента.

"Кілька годин тому завершилося чергове засідання роботи конкурсної комісії, у результаті якої на наступний етап конкурсу пройшли 19 із 50 кандидатів. Олексій Горащенков (8 балів) – помічник Президента України; Ольга Варченко (8 балів) – голова Управління процесуального керівництва, підтримки державного звинувачення і представництва у суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ; Анатолій Матіос (7 голосів) – головний військовий прокурор. Таким чином, трьома фаворитами конкурсу є кандидати безпосередньо афілійовані з президентом України і підвідомчого йому правоохоронного органу, – написав Найєм. – Нічого особистого, але це не просто збочення логіки процесу створення ДБР як незалежного органу, а й загроза подальшої узурпації правоохоронних органів політичними групами".

Нагадаємо: в останній етап відбору на керівні посади у Державному бюро розслідувань пройшов і народний депутат від Волині Ігор Лапін. За результатами тестування на загальні здібності, він був допущений до наступних співбесід. На тестуванні на знання законодавства луцький депутат набрав 67 балів, увійшовши у 50-ку претендентів, які продовжили участь в конкурсі. Найкраще тестування пройшов Сергій Калмиков, набравши 96 балів.

За підсумками чергового засідання комісії, на наступний етап конкурсу пройшли 19 із 50 кандидатів. Ігоря Лапіна у списку претендентів немає. За нього проголосували 4-ро із 9-ти членів комісї.

Після оприлюднення результатів засідання комісії Ігор Лапін на своїй сторінці у Facebook опублікував пост про "чесність" і "прозорість" конкурсу:

"Для того, щоб переконатись у прозорості конкурсів, треба в них брати участь. Тоді матимеш право щось говорити. За інформацією Наєма, яку він офіційно оприлюднив, в ДБР мають увійти люди, наближені до президента. Я - людина Майдану і Самооборони. Якщо посада політична, то, звичайно, мені в поділі політичних посад не місце. Буду робити все, що можу, тим, чим маю, там, де я є", – йдеться у дописі нардепа.

ДОВІДКОВО:

Державне бюро розслідувань — правоохоронний орган України, створення якого передбачено Кримінальним процесуальним кодексом України у термін до 20 листопада 2017 року. Початок повноцінного функціонування бюро очікується не раніше 1 січня 2017 року.

Ідеологія відомства полягає в тому, що воно буде розслідувати кримінальні провадження, в яких фігурують правоохоронці, судді і найвищі службовці (від міністрів до начальників ГУ). ДБР остаточно перебере на себе функцію досудового (попереднього) слідства від прокуратури. Остання займається слідством, починаючи з 1996 року на тимчасовій основі — відповідно до п. 9 Перехідних положень Конституції України.

Закон України про Державне бюро розслідувань був ухвалений 12 листопада 2015, підписаний Президентом 14 січня 2016, набрав чинності 1 березня 2016 року.

Надрукувати
мітки:
коментарів