Поділитись:

Автомобілістка виграла суд у ДФС Волині за відмову безмитного ввезення авто

Вівторок, 06 грудня 2016, 17:52
Автомобілістка виграла суд у ДФС Волині за відмову безмитного ввезення авто

Автомобілістка Людмила Ульчак виграла суд проти Державної фіскальної служби Волинської області, яка відмовила в митному оформленні авто за пільговими ставками акцизного податку.

Про це пише Дорожный контроль.

Нагадаємо: з 1 серпня 2016 року істотно зменшили акцизний збір при розмитненні певних категорій іноземних автомобілів. При цьому закон не зобов'язує громадянина особисто перетинати кордон на такому автомобілі. А це дуже важливий момент – не кожен захоче отримувати візу, їхати в Європу, витрачати гроші на проїзд, готель та проживання. Тому в Україні з'явилися компанії, які привозять б\в авто і залишають їх на державних митних майданчиках, де покупець обирає собі автомобіль і відразу ж забирає його з території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКИЙ НАРДЕП ОЗВУЧИВ КОРУПЦІЙНУ СХЕМУ РОЗМИТНЕННЯ АВТО

У вересні 2016 року українка Людмила Ульчак придбала з митного майданчика автомобіль Volkswagen Golf за 3800 євро і заплатила за розмитнення 53700 грн. Однак під час подачі документів Державна фіскальна служба Волинської області видала картку відмови, мотивуючи це тим, що покупець зобов'язаний особисто перетнути кордон на авто, інакше пільги закону №1389 на нього не поширюються.

Людмила Ульчак відразу ж звернулася до Волинського окружного адміністративного суду і 1 листопада 2016 роки її позов був задоволений в повному обсязі. Суд вказав, що, відповідно до ст.121 Митного кодексу, "митний склад – це митний режим, відповідно до якого іноземні або українські товари зберігаються під митним контролем із умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами". А згідно зі ст.126 ТК, "іноземні товари, поміщені в митний режим митного складу, зберігають статус іноземних товарів".

"Отже, щодо товару поміщеного на митний склад – покупець повинен змінити митний режим з "Митного складу" на митний режим "Імпорт", для чого подати відповідну митну декларацію, що й було зроблено позивачем. Даний транспортний засіб знаходився на консигнаційному складі в митному режимі "митний склад" та не був випущений у вільний обіг на території України. 27 вересня 2016 року позивачем було сплачено необхідні митні платежі на суму 53762,46 грн", – йдеться у рішенні суду.

Також у рішенні наголошується, що закон НЕ містіть формулювання про необхідність особистого переміщення особою через кордон такого транспортного засобу, тож придбання особою для власного користування такого іноземного товару на території митного складу в Україні НЕ позбавляє розмитнення за пільговими ставками акцизного податку.

У підсумку суд анулював картку відмови і зобов'язав ДФС Волинської області здійснити митне оформлення автомобіля запільговими ставками акцизного податку.

З тексту рішення суду видно, що митниця була не згодна з позовними вимогами, а отже, випадок з Людмилою Ульчак – це не свавілля окремого митника, а позиція всієї Державної фіскальної служби. Таким чином, ДФС публічно і відкрито протидіє виконанню Закону України з метою перешкодити громадянам скористатися своїми законними пільгами.

Цікаво, що нещодавно депутат "БПП" Ніна Южаніна подала законопроект про внесення змін до Закону №1389. Вона пропонує чітко прописати норму, за якою для отримання пільги громадянин зобов'язаний особисто перетнути кордон на такому автомобілі.

Якщо такі зміни будуть ухвалені, значна частина бажаючих купити б\в авто з Європи без акцизу істотно зменшитися. Не кожен поїде в Європу шукати собі автомобіль. Тому частина українців буде купувати вітчизняний автопром або ж скористається послугами аферистів, які ганяють машини в Україну на іноземних номерах за схемою "вічний транзит". А це і вигідно державі – в першому випадку, водій купує металобрухт за величезною ціною, а в другому випадку – платить хабарі митникам з перспективою взагалі залишитися без автомобіля за порушення митного кодексу.

Надрукувати
мітки:
коментарів