Поділитись:

Як створити ОСББ в Луцьку?

Середа, 07 грудня 2016, 10:00
Як створити ОСББ  в Луцьку?

Щоб впроваджувати енергоефективні заходи і самим вирішувати, на що витратити гроші, підтримувати чистоту в під'їздах та прибудинковій території, люди почали створювати ОСББ. Щоб комфортно жити у багатоповерхівці, треба дбати не лише про свою квартиру, а й загалом про весь будинок.

Відповідно до статті 382 "Цивільного кодексу України", усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку.

А спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (зокрема допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку.

Також у Законі України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" зазначено, що можна створювати ОСББ.

Найважливіші питання ОСББ вирішує на зборах співвласників будинку, має чинне правління, ревізійну комісію.

На сайті Луцької міської ради йдеться про те, що в одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об'єднання.

Об'єднання є юридичною особою, яка створюється відповідно до закону, має печатку зі своїм найменуванням та інші необхідні реквізити, а також рахунки в установах банку.

Аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Юлія Чеберяк розповіла, що для створення ОСББ необхідне, передусім, розуміння прав та обов'язків співвласників багатоквартирного будинку.

"Усвідомлення співвласниками своєї відповідальності за власне майно є одним із ключових поштовхів до створення ОСББ", – сказала вона.

Зі слів Юлії Чеберяк, перевагами ОСББ є насамперед право спільного прийняття співвласниками рішення щодо управління будинком, затвердження розміру внесків та платежів на утримання будинку, контроль за фінансовою діяльністю об'єднання, право вибору управителя для надання послуги з управління багатоквартирним будинком. Державна підтримка заходів з енергозбереження та енергоефективності передбачена саме для будинків, де створено ОСББ.

Щоб створити ОСББ, має бути ініціативна група, до якої має входити не менше 3-ох осіб. Це мають бути власники квартир, а не ті, хто орендує житло.

Як зазначено на сайті проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні", ініціативна група має зібрати дані про приналежність квартир та нежитлових приміщень, скласти списки співвласників багатоквартирних будинків, обов'язково – знайти або відновити технічну документацію будівлі.

Також треба пояснити людям, для чого створюється ОСББ. Далі необхідно провести скликання не пізніше ніж за 14 днів після проведення установчих зборів. Перед зборами ініціативна група має підготувати проект протоколу установчих зборів, список співвласників, бажано також – листок та картки голосування. До того ж варто скласти пропозиції щодо складу правління ОСББ та ревізійної комісії, проект статуту ОСББ, кошторис, визначений час та місце проведення установчих зборів.

На установчих зборах приймається рішення про створення ОСББ. Учасників варто зареєструвати письмово. Після рішення про створення ОСББ, установчі збори повинні визначитися, кому доручити вчиняти дії з подальшої державної реєстрації ОСББ. Це може бути хтось із числа ініціативної групи, керівник на зборах, майбутній голова правління тощо.

Після дотримання усіх процедур ОСББ може готувати та приймати рішення про проведення першочергових та визначення довгострокових заходів із ремонту будинку, зокрема його термомодернізації.

У Луцьку можна також отримати консультацію щодо створення та роботи ОСББ. На проспекті Перемоги, 12 восени цього року відкрився Центр енергоефективності та енергозбереження. Голова ради голів ОСББ міста Луцька Роман Бондарук розповів, що у центрі надають консультаційні послуги щодо ОСББ. Кожен охочий може звернутись до центру за консультацією. Також люди, які нещодавно створили ОСББ, проходять навчання два рази на місяць безкоштовно. Записатись можна, прийшовши на курси.

Щоб створити ОСББ, треба переконати інших

Створення ОСББ часто "гальмують" люди, які не розуміють, навіщо це. Через необізнаність вони й далі подовжують жити в неутеплених будинках, у під'їздах без ремонту, але й змінювати ситуацію не поспішають.

Як показує досвід, щоб створити ОСББ, треба домовитись з мешканцями будинку, а декого доведеться переконувати.

Лучанка Антоніна Клімішина розповіла, що причиною нестворення ОСББ у Луцьку в будинку на вулиці Гулака-Артемовського стала банальна людська байдужість.

"З усього будинку лише 6 людей є завжди активними. Як ми тільки не намагалися пояснити решті вигідні умови ОСББ, але діло далі, ніж збори і скандал в дворі, не пішло. Ще в моєму будинку живуть крутелики, які мають величезні борги з опалення, гарячої води, газу, а з ОСББ – ніяк", – зазначила вона.

"Будинок напроти має ОСББ, і там такий собі рай і порядок, але там і без ОСББ був порядок, проблем з документами в них не було", – додала вона.

Лучанка Ірина Антончик розповіла, що 5 років тому хотіла створити ОСББ, однак не вдалося.

"На той час це все тільки починалося і багато людей не розуміли, що саме відбувається. Мене звинуватили у тому, що я хочу вкрасти їхні квартири та приватизувати цілий будинок. Не вистачило 4 підписи, і я кинула цю затію, хоча були перспективи залучення. Тепер люди ходять за мною, щоб цим зайнялася, але мені вже це не цікаво", – зазначила вона.

У новобудовах люди одразу намагаються створити ОСББ. Там ситуація дещо інша, адже вони можуть надіятись лише на себе, а не на ЖЕКи.

Голова громадської організації "Інститут волонтерства та громадської співпраці" Юлія Євпак розповіла, що купила з чоловіком квартиру в новобудові півроку тому. Далі мешканці вирішили створити ОСББ.

"Питань не виникало, чи створювати. Ніхто не був проти. Це плюси новобудов Луцька – ніхто вже не думає про ЖЕК чи якусь альтернативу, чи вірить в казку, що прийде мер та поприбирає їм під'їзд чи зробить парковку. Наскільки діяльність буде успішною – покаже час та випробування ремонтами, забитою каналізацію та підтопленим підвалом", – зазначила вона.

Успішні приклади діяльності ОСББ Луцька

Діяльність ОСББ "Явір" є прикладом вдалої діяльності для всієї України. У Луцьку багатоповерхівка на вулиці Ніла Хасевича, 6 одразу привертає увагу. Яскраво-жовтий будинок з візерунком вишиванки виглядає, як новий після повної теплової модернізації. Про утеплення цього будинку зняли відеоролик.

Під час прес-туру 28 листопада на тему "Практичний досвід енергомодернізації житлових будинків", організованого громадською організацією "Український центр європейської політики" та Громадянською мережею "Опора", українським журналістам показали цю багатоповерхівку, як приклад вдалого утеплення та діяльності ОСББ.

У травні 2015 року розпочали повну термомодернізацію будинку. Перед утепленням у будинку була сирість у стінах, тріщини у кутках будинку. Люди сплачували чимало грошей за тепло, в багатьох квартирах було холодно.

Представниця ОСББ "Лучани" Лілія Слупачик провела екскурсію для делегації журналістів. Вона розповіла, що Луцька міська рада допомогла провести благоустрій біля будинку

"Цей будинок називають "візитною" карткою енергоефективності. Квартири, якщо продаються, то вартість їх набагато вища, ніж середньоринкова в Луцьку", – зазначила Лілія Слупачик.

Люди встановили індивідуальний тепловий пункт з погодним регулюванням, балансувальні клапани на стояках та провели повну теплоізоляцію будинку. Зараз мешканці багатоповерхівки можуть економити гроші при сплаті за комунальні послуги та комфортно жити в будинку, адже тепло в квартирах зберігається.

Не менш вдалим є приклад діяльності ОСББ "Лучани". Представниця ОСББ "Лучани" Лілія Слупачик розповіла про енергомодернізацію будинку на проспекті Відродження, 22 a. Цей будинок є колишнім гуртожитком.

"Після того, як встановили індивідуальний тепловий пункт, люди вирішили утеплити весь будинок. Зараз економія в будинку за тепло сягає 50 %", – зазначила вона.

У 2013 році будинок утеплили ззовні. У підвалі повністю замінили труби на поліпропіленові, встановили індивідуальний тепловий пункт. Тепер в підвалі сухо, чисто та тепло. ІТП забезпечує споживання теплової енергії лише в тій кількості, яка необхідна для комфортного проживання. Також у 2013 році відремонтували дах будинку. А стіни у під'їзді розмалювали квітами.

Утеплення провели завдяки кредитуванню молодіжного фонду будівництва під 3 % річних. Проценти за залученими коштами відшкодовує Луцька міська рада, а люди сплачують тільки тіло кредиту.

Вдалі приклади діяльності ОСББ показують, що, об'єднавши зусилля, можна досягати хороших результатів в тепловій модернізації.

Автор Мая ГОЛУБ

 

Надрукувати
мітки:
коментарів