Поділитись:

На Волині лісники і військові не можуть поділити землі

Четвер, 08 грудня 2016, 12:18
На Волині лісники і військові не можуть поділити землі

У Луцьку під керівництвом т.в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів Христини Юшкевич відбулася розширена нарада щодо встановлення режиму лісогосподарювання на землях військового полігону.

Зокрема, обговорили питання підпорядкованості лісів різним органам влади, – інформує Урядовий портал.

"На Волині у цьому плані зараз складна ситуація. Є неврегульовані питання між державними лісгоспами та військовим полігоном. Триває судова тяганина", –зазначила Христина Юшкевич, додавши, що подібна ситуація виникла не лише на Волині, а й у Житомирській та Київській областях. Саме тому проблема набуває загальнодержавного значення.

Вона наголосила, що передусім важливо забезпечити екологічну функцію лісу, невиснажливе та раціональне використання лісових ресурсів. Щодо цього питання має бути єдина політика лісогосподарювання.

Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик зазначив, що ведення лісогосподарської діяльності – безпосередній обов'язок та функції лісників, які на них покладені державою, з чим вони добре справляються. Саме тому найбільш оптимальним та найкращим із точки зору державницької позиції буде рішення зберегти таке розмежування повноважень. Тим більше, що з боку облуправління ніколи не ігнорувалися потреби військових.

Також він поінформував присутніх про ситуацію, що виникла у державних лісогосподарських підприємствах у процесі реалізації своїх повноважень на землях, які визначені як територія авіаційного полігону "Повурськ".

Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко наголосив, що незважаючи ні на що, лісівники протягом усього часу виконували і виконують функції лісогосподарювання. Проте нині виконання цих лісівничих обов'язків стає практично неможливим через неврегульоване питання підпорядкування лісів.

"Хочу звернути увагу, що ми отримали лист Генпрокурора Юрія Луценка, в якому він звертається до уряду з проханням створити міжвідомчу робочу групу за участю представників правоохоронних органів, міністерств та відомств задля невідкладної підготовки системних законодавчих змін щодо передачі всіх лісів лісового фонду, які перебувають у віданні інших органів управління, у підпорядкування Держлісагентства", – повідомила т.в.о. голови відомства Христина Юшкевич.

Вона зазначила, що це питання потребує консолідації всіх гілок влади.

Довідка:

У 1968 році Міністерство оборони України отримало у користування для потреб полігону (нині Повурськ) землі. Через 30 років на цих землях було проведено інвентаризацію, за результатами якої виявили величезні збитки.

Відповідно до рішення Міністерства оборони України і розпорядження начальника розквартирування військ та капітального будівництва Міністерства України від 20.10.94 року № 163/І/533 на виконання спільної постанови Державного комітету України по земельних ресурсах та Міністерства оборони України від 23.11.1993 року №8/11 Волинська обласна адміністрація своїм розпорядженням передала окремі землі військової частини №21343 Городоцькому та Камінь-Каширському держлісгоспам.

Така операція підтверджується актами приймання-передачі. Загалом, із цього приводу чинними та не виконаними до сьогодні Міністерством оборони є:

розпорядження Кабінету Міністрів України № 1465-р від 25 листопада 2009 року та розпорядження Кабінету Міністрів України №773-р від 4 вересня 2013 року. Обидва розпорядження стосуються передачі Держлісагентству державних лісогосподарських підприємств, що належать до сфери управління Міністерства оборони, оскільки саме Державне агентство лісових ресурсів України є єдиним виконавчим органом у сфері лісового господарства.

Однак розпорядження 1995 року про передачу лісів підприємствам Держлісагенства 29 квітня 1998 р. Вищим арбітражним судом визнане недійсним. І аж до 2013 року, коли рішенням Господарського суду Волинської області було скасовано державні акти на право держлісгоспів постійно користуватись спірними землями, лісівники виконували функції лісогосподарювання, витрачали на це кошти.

Надрукувати
мітки:
коментарів