Поділитись:

У Луцькій лікарні розказали про найнебезпечнішу поширену літню травму

Середа, 06 липня 2022, 16:04
У Луцькій лікарні розказали про найнебезпечнішу поширену літню травму

Коли літо у розпалі, спекотна погода манить людей до води. Крім приємного і комфортного відпочинку водойми можуть перетворити купання у трагедію на все життя.

Йдеться про одну з найважчих травм людського організму – травму пірнальника.

Про це розповіли на фейсбук-сторінці Медичного об'єднання Луцької міської ТГ.

«Травма пірнальника – це перелом шийного відділу хребта з пошкодженням спинного мозку. Вона приводить до паралічу всіх кінцівок, порушує функції тазових органів, а також сприяє трофічним ранам на тілі: набрякам, пролежням, виразкам тощо», – розповідає лікар-хірург, кандидат медичних наук Володимир Колихан.

Ці люди здобувають інвалідність на все життя.

«Це тяжка травма і, на жаль, на сьогодні ніхто в світі не може відновити функцію перерваного спинного мозку. Питання спінальної травми застигло на рівні кількісних змін. Хоча, раз у 5 років з‘являються публікації про успішне лікування таких хворих, які є фейками», – стверджує медик.

Як людина травмується?

Скаче у воду головою вперед і вдаряється нею в дно. Під час цього вся кінетична енергія тіла припадає на шийний відділ хребта, який може добре втримати голову, але не може втримати тіла та ламає хребці. Відломки або сам хребець пошкоджують спинний мозок, який знаходиться всередині хрестового каналу.

За словами лікарів, найчастіше ці травми отримують молоді здорові чоловіки віком від 17 до 35 років.

У свій час, аналізуючи цю травму, лікар-нейрохірург, ознайомився з документами судмедекспертизи Волинської області за 10 років. З 800 випадків лише один чоловік втопився. Звідси можна зробити висновок, що травмуються люди на очах у глядачів, які потім витягують травмовану людину з води. Нерідко люди пірнають заради розваги та під впливом алкоголю. Серед травмованих було лише 3 чи 4 жінки.

Травма пірнальника характеризується паралічем нижніх кінцівок, не повним паралічем верхніх кінцівок. Іноді травмована людина може підняти руку, зігнути її, а розігнути, як правило вже не може.

Результати лікування залежать від масивності травми. Якщо вона легка, то лікують консервативним методом, хірургічні методи застосовують при сильних ураженнях, видаляючи уламки кісток і т.д. Кількість травмованих залежить від погоди та рівня води в річках та озерах. Реабілітація таких хворих триває дуже довго.

Володимир Колихан радить, купаючись у водоймі, взагалі не пірнати. Адже, серед травмованих йому не траплялося жодного професійного спортсмена.

Що робити, якщо стали свідком травми пірнальника?

Якщо сталася біда потрібно витягнути пірнальника з води та обов’язково викликати карету швидкої допомоги, доправити хворого до найближчої лікарні, де постраждалому зможуть надати екстрену медичну допомогу.

У лікарні нагадують, що працюють 24/7 і за потреби виконуємо усі необхідні обстеження. Лише за минулі вихідні до відділення екстреної медичної допомоги Клінічної лікарні звернулося 192 пацієнти, з них – госпіталізовано 57, надано амбулаторну допомогу – 135. 13 разів викликали вузьких спеціалістів з дому у позаробочий час.

Травмованих пацієнтів звернулося 97, з них – 18 з переломами. 6 людей були у стані сильного алкогольного сп’яніння, 4-х покусали тварини. В операційному блоці хірурги виконали 25 оперативних втручань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024