Поділитись:

Щороку на Волині фіксують 2 тисячі нових хворих на діабет: як вберегтися?

Понеділок, 19 лютого 2018, 20:00

На Волині у 26 тисяч людей зафіксований цукровий діабет. З них 4,5 тисяч людей є залежними від інсуліну. У тому числі 196 дітей. У 2017 році медики поставили діагноз цукровий діабет для рекордної кількості діток – 40 новим пацієнтам.

Лариса ДжанкарашвіліЛариса Джанкарашвілі

Кількість хворих із кожним роком збільшується, – розповідає заслужений лікар України, завідувач відділенням ендокринології Волинської обласної клінічної лікарні Лариса Джанкарашвілі. Кожного року в області фіксують приблизно дві тисячі нових хворих. Збільшується кількість діток, які потребують щоденного догляду та інсулінотерапії.

Учені й досі не можуть розгадати, де ж береться той ген, що провокує захворювання. Тож навіть у здорових батьків може народитися дитинка із цієї недугою. Разом з тим, є фактори, що можуть сприяти розвитку діабету.

Передусім пояснимо: діабет буває двох типів.

Щодо першого типу діабету, то це якраз той випадок, коли причина виникнення захворювання невідома. Вважається, що це порушення на генетичному рівні, яке пов'язане із роботою імунної системи. Хворі повинні протягом життя дотримуватися режиму харчування, активності та вводити з-зовні інсулін від якого вони залежні, оскільки самостійно не можуть виробляти. Пацієнти користуються глюкометром (спеціальний пристрій для вимірювання рівня цукру у крові) та самостійно контролюють потребу в інсуліні. Гормон інсулін у здоровому тілі виробляє підшлункова залоза після прийому їжі, він допомагає доносити до клітин організму глюкозу і таким чином підтримувати організм.

При другому типі діабету організм може виробляти інсулін, однак клітини не можуть його сприймати і його концентрація в крові надмірна. В обох випадках важливо, аби сім'я розуміла та підтримувала особливості способу життя людей із цією недугою.

– Причин виникнення діабету дуже багато. Трапляється, що хворобу спричиняє навіть стрес. Велике значення має спадковість. Якщо двоє батьків хворіють на цукровий діабет, то у 50 % випадків захворіє дитина. Однак це може статися не змалку, а пізніше. Тож, якщо у родині є діабетики, то сім'я повинна зменшити вживання легкозасвоюваних вуглеводів, стежити за вагою тіла, уникати стресових ситуацій та вірусних інфекцій. У таких сім'ях дитину особливо варто берегти від важких захворювань. Як-от кір, грип, паротит, тобто тих хвороб, які дають збій в імунній системі. Окрім цього, сидячий спосіб життя та низька фізична активність теж є негативними факторами.

– Чи правда, що цукровий діабет – це діагноз на все життя?

– На жаль, цукровий діабет є хронічним захворюванням. Немає жодного випадку, коли б людина вилікувалася. Можна покращити якість життя, дотримуючись режиму харчування, догляду та фізичної активності. Небезпека захворювання в тому, що воно може дати ускладнення, адже судини стають менш еластичними, подовжуються, відбувається ураження нервових закінчень і організм втрачає чутливість. Тому люди із цукровим діабетом можуть натерти мозоль на нозі і не відчувати його. А це може спричинити до виникнення діабетичного пухиря, який є воротами для інфекції. Як наслідок, може розвинутися гангрена.

– Тобто хворі повинні дуже ретельно стежити за собою.

– Безумовно. Кожному пацієнту ми надаємо чіткі рекомендації, від яких залежить перебіг його хвороби. "Кишенькових лікарів", яких можна у будь-яких момент дістати з-за пазухи, немає. Тому пацієнти повинні бути відповідальними і мотивованими. Адже витрати на лікування цукрового діабету та його ускладнення шалені. Тому краще запобігти, аніж лікування. На Волині у 7300 пацієнтів із 26 тисяч є ускладнення від діабету зі сторони очей, нирок, ніг.

– У чому полягає профілактика захворювання?

– Потрібно дотримуватися здорового способу життя та харчування. Регулярно вживати вуглеводну їжу: хліб з висівками, макарони із твердих сортів пшениці, рис та гречку, овочі та фрукти. Натомість зменшити їжу з тваринними жирами, замінити смаження на запікання чи обробку продуктів на пару. Варто виключити з раціону цукровмісну продукти: випічку, шоколад, цукор. Навіть у старших людей повинна бути елементарна фізкультура: замініть ліфт сходами, зробіть вечірню прогулянку. Потрібно не допускати збільшення ваги, відмовитися від паління та зловживання алкоголем.

– Якими є перші симптоми захворювання?

– Загальними ознаками цукрового діабету є відчуття сильної спраги, сухість у роті, надмірне сечовиділення, втрата ваги, порушення зору, швидка втомлюваність. Часто пацієнти із другим типу діабету навіть не здогадуються про хворобу, оскільки ознаки є непомітними. Однак єдиним переконливим критерієм діагностики цукрового діабету є лабораторне визначення глюкози у крові.

– Чи є діабет перешкодою для вагітності?

– У всьому світі жінки з цукровим діабетом стають мамами, однак вагітність повинна бути плановою . Важливо, аби жінка за 3-4 місяці до вагітності привела себе до стану компенсації цукрового діабету, тобто вирівняти рівень глюкози у крові, глікованого гемоглобіну. Окрім цього, вагітні жінки повинні більш регулярно відвідувати лікаря.

Надрукувати
мітки:
коментарів