Поділитись:

Позаурочний час для вчителів можуть зробити обов'язковим

Середа, 16 травня 2018, 19:30

Не всі вчителі погоджуються працювати під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання і часто відмовляються в останні дні. Тож нині обговорюється закон про загальну середню освіту, змінами до якого хочуть зобов'язати вчителів брати участь в урочному та позаурочному навантаженні педагогів. Такий досвід використовує Польща.

Про це 15 травня під час наради з педагогічними працівниками повідомила директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

"Якщо минулого року у нас в пунктах тестування у резервному списку було 7 людей, то цього року – 3. Якщо ваші люди є у списку тих, хто має працювати у пункті тестування, то вони не можуть не прийти. Вони можуть не прийти у надзвичайних випадках: щось сталося, хтось захворів. У нас були пункти тестування на пробному тестуванні, де ми робили 70 % заміни в останній день", – розповіла Лариса Середяк.

Траплялося, каже педагог, що один з відповідальних за пункт тестування пояснював відмови тим, що пробне тестування передувало "католицькому" Великодню, а були й заперечення щодо участі в ЗНО через дощ. До слова, оплата праці вчителів, зі слів Лариси Середяк, у день становить 200-300 гривень за чергування з 9 до 14 години.

Якщо ж законодавчо урегулювати питання позаурочного навантаження на вчителя, то ці питання вдасться зняти.

"Коли вчитель буде знати, що йому за рік треба 200 годин мати позаурочного для загальної оплати, то він буде обирати, чи йти на екскурсію, на ЗНО працювати тощо. Ми готуємо ці пропозиції, хоча й не знаємо, чи вони пройдуть. Але чую від хороших досвідчених директорів про те, що молоді вчителі відмовляються йти на педраду, бо це не записано обов'язками", – зазначила Лариса Середяк.

Цю проблему підтвердила і начальник управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна. Хоча зауважила, що нині весь персонал готовий і проблема з забезпеченням на Волині вирішена.

Заступника голови Волинської облдержадміністрації Світлану Мишковець ця ситуація здивувала.

"Сьогодні чужі діти, завтра – ваші. А взагалі – це усі наші діти", – зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ ПРО ЗНО-2018

Надрукувати
мітки:
коментарів