Поділитись:

Економічні рекорди України у 2016 році

Четвер, 02 лютого 2017, 09:50
Економічні рекорди України у 2016 році

Головний економiст "Dragon Capital" Олена Білан відзначила рекорди та антирекорди в економіці України у 2016 році.

Про це вона написала у Facebook.

1. Імпорт газу 11 млрд кубометрів – рекордно низький, п'ять років тому був в 4 рази більший. При цьому нуль з Росії. Обсяги імпорту знизилися через падіння економіки, але перехід на реверс – це однозначний плюс, – зазначає економіст. Менші обсяги імпорту газу і падіння світових цін на енергоносії дозволило знизити частку енергетичного імпорту до знову таки рекордно низьких 16 %.

2. Рекордний урожай і експорт зерна (66 млн т і 42 млн т), а також експорт соняшникової олії. В результаті частка сільського господарства і харчової промисловості в загальному експорті товарів і послуг зросла до пікових 33 %. Металургія, яка довгі роки була лідером, ще два роки тому перейшла на друге місце і зараз займає 18 %. Як повідомляє Олена Білан, незважаючи на зміну "локомотива", Україна залишається експортером сировинних і близько-сировинних товарів, а економіка – вразливою до різких стрибків світових цін. З хорошого: світовий попит на зерно та іншу їжу зростатиме в довгостроковій перспективі і взагалі менш волатильний, ніж попит на сталь.

3. Рекордно низька частка Росії в експорті товарів: 9,3 % в 2016 р, рекордно висока частка ЄС – 32 %.

4. Історичний антирекорд за рівнем держборгу до ВВП – 83 % (оціночно). Погано. Хоча при зваженій економічній політиці за п'ять років можна знизити на 10 процентних пунктів, а то і більше.

5. Після націоналізації "Приватбанку" частка держави в банківській системі – близько 50%. Як зазначила Олена Білан, це недобре, але остаточні висновки робити рано: кінцевий результат залежить від нової управлінської команди "Приватбанку". "В ідеалі – держава в перспективі 3-ох років виходить з банку, компенсуючи витрати на націоналізацію. А якщо ще приватизує "Ощад-" і "Ексімбанк" – тоді взагалі все гуд", – повідомила експерт.

Із неекономічного рекорду Олена Білан називає третє місце збірної України на Паралімпіаді, 117 медалей.

Надрукувати
мітки:
коментарів