Поділитись:

Мобільні оператори України домовилися про обмін радіочастотами для 4G

Четвер, 23 березня 2017, 18:43
Мобільні оператори України домовилися про обмін радіочастотами для 4G

Масштабні мобільні оператори України за посередництвом регулятора зможуть запустити четверте покоління стільникового зв'язку в найпривабливішому діапазоні.

Київстар, МТС Україна (Vodafone) та lifecell домовилися про рефармінг (обмін радіочастот) у діапазоні 1800 МГц. Про це сьогодні повідомив голова Національної комісії регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) Олександр Животовський, – пише "Новое время".

З його слів, телеком-регулятор спочатку виставить на продаж смуги в діапазоні 2,6 ГГц, якими погодився поділитися оператор ММДС Україна. Йдеться про два блоки по 40 МГц. Він отримає 25 % компенсації від стартової ціни чотирьох чи п'яти лотів, на які будуть поділені ці радіочастоти. Животовський розповів, що початкова вартість 4G-ліцензій у діапазоні 2,6 ГГц становитиме 2,3 млрд грн., а подібний спосіб відшкодування використовувався під час 3G-торгів. Тоді три найбільші оператори домовилися з військовими про звільнення ними потрібних для третього покоління радіочастот (конверсію) і оплату цього процесу.

Животовський зазначив, що для проведення 4G-конкурсу необхідні декілька рішень Кабінету Міністрів. Це – зміни в плані використання радіочастотного ресурсу (РЧР), рішення щодо вартості 4G-ліцензій та порядку конверсії. Всі ці документи вже пройшли погодження міністерств і чекають остаточного рішення уряду, –підкреслив голова НКРЗІ. Раніше він розповів, що 4G-тендер у діапазоні 2,6 ГГц має пройти у другому чи третьому кварталі 2017 року.

З його слів, другим на черзі стане конкурс з продажу ліцензій четвертого покоління у спектрі 1800 МГц. Спочатку Київстар, МТС Україна та lifecell мають повернути державі всі частоти у цьому діапазоні (2х75 МГц), а НКРЗІ виставить їх на торги. Для того, щоби забезпечити безперервний сервіс всім абонентам, Нацкомісія закріпить за трьома операторами право першого викупу на частину частот – всього 2х60 МГц. Решта – 2х15 МГц – будуть виставлені на відкритий конкурс, – розповів Животовський.

Відповідно до розрахунків британських консультантів з Analysis Mason, початкова вартість радіочастот у діапазоні 1800 МГц становитиме майже 4 млрд грн. Принцип конверсії передбачений і в цьому випадку, підкреслив Животовський, тож кожен оператор, який здасть частоти, зможе розраховувати на компенсацію до 25 % їх вартості.

"Сподіваюся, встигнемо провести тендер ще цього року", – висловив надію голова НКРЗІ. З його слів, державна скарбниця за підсумками проведення двох 4G-конкурсів отримає від 6,3 млрд грн.

Надрукувати
мітки:
коментарів