Поділитись:

В Україні знову можуть зрости тарифи на газ

П'ятниця, 26 травня 2017, 17:04
В Україні знову можуть зрости тарифи на газ

Робоча група за участю депутатів готує проект закону про платне використання газорозподільчих мереж облгазами.

Про це під час години запитань до Уряду сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, – повідомляє Укрінформ.

"Зміна до закону дозволить заборонити безоплатне використання мереж, зараз робоча група з депутатами працює над цим. Потрібна підтримка українського закону, щоб це проголосувати", – зазначив Гройсман.

Він висловив думку, що користування мережами облгазами має відбуватися на платній основі, що компанії мають інвестувати у безпеку майна, але це не повинно призвести до здорожчання послуг із транспортування і розподілення газу.

"Ці три мети ми ставимо перед собою", – додав Гройсман.

Таку ідею розкритикував експрер з питань енергетики Андрій Герус. Він пояснив, що облгази – тарифні компанії. Працюють за принципом "затрати +".

"Тобто тариф відповідно до і здорового глузду, і чинного законодавства має покривати затрати необхідні для здійснення операційної діяльності. Якщо такі затрати зростають (на величину плати за використання газових мереж), то зростає і тариф. Тобто ця плата піде у збільшення тарифу кінцевому споживачу", – написав експерт у Facebook.

З його слів, частину газових мереж збудували самі люди, вклавшись своїми грошима, частину – місцеві бюджети, частину – державний бюджет чи "Нафтогаз". Десь збудували забудовники і заклали у вартість нерухомості.

"Якій міфічній державі мають платити за вкладений капітал мешканці сіл та міст, якщо вони збудували газові мережі або за свої власні гроші, або за кошти місцевого бюджету?" – обурюється Герус.

Експерт вважає, що в результаті такого платежу утвориться "масштабний потічок", на якому сидітиме декілька чиновників.

"У наших реаліях краще менше потоків і менше чиновників на них. Враховуючи проблеми у інших сферах, для вирішення яких потрібне підняття тарифів, я би дуже і дуже виважено підходив до таких поверхневих рішень, які у підсумку призводять до росту тарифів", – зазначив він.

Надрукувати
мітки:
коментарів