Поділитись:

Як відновити роботу комп'ютера після вірусу Petya.A

Понеділок, 03 липня 2017, 10:40
Як відновити роботу комп'ютера після вірусу Petya.A

Кіберполіція дала поради користувачам, комп'ютери яких зазнали атаки вірусу "Petya.A", як відновити доступ до операційної системи.

Зокрема у поліції зазначили: шанс відновити інформацію у комп'ютері є у двох випадках, – пише Українська правда.

"У процесі дослідження вірусу "Petya" та його шкідливу дію на комп'ютери виявлено декілька варіантів його втручання. Перший – комп'ютери заражені і зашифровані (система повністю скомпрометована), відновлення вмісту вимагає знання закритого ключа. Другий – комп'ютери заражені, частково зашифровані, сСистема розпочала процес шифрування, але зовнішні фактори припинили процес шифрування. Третій – комп'ютери заражені, але при цьому процес шифрування таблиці MFT ще не розпочався", – зазначили у поліції.

У двох останніх випадках є шанс відновити інформацію.

"Що стосується першого сценарію – наразі не встановлено способу, який гарантовано проводить розшифрування даних. Вирішенням цього питання спільно займаються спеціалісти Департаменту кіберполіції, СБУ, ДССТЗІ, вітчизняних та міжнародних ІТ компаній", – зазначили у кіберполіції.

У кіберполіції навели рекомендації для поновлення доступу до враженої вірусом операційної системи за умов, якщо процес шифрування було запущено, але зовнішні фактори (наприклад вимкнення живлення і т.і.) припинили процес шифрування; або якщо процес шифрування таблиці MFT ще не розпочався через фактори, які не залежали від користувача (збій у роботі вірусу, реакція антивірусного ПЗ на дії вірусу тощо).

Детальні рекомендації розміщено на сайті кіберполіції України.

Надрукувати
мітки:
коментарів