Поділитись:

Тарифи ТЕС можуть зрости на 25 відсотків: у чому небезпека

Вівторок, 21 листопада 2017, 18:05

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) має намір підвищити тариф теплової генерації на 25 %, тобто на 12,5 млрд грн на 2018 рік.

Про це повідомляє Асоціація споживачів енергетики та комунальних послуг у Facebook.

У матеріалах Комісії щодо перегляду оптової ціни електроенергії на 2018 рік, яке заплановане на 23 листопада, ціну вугілля у тарифах планується збільшити з 66 доларів до 82,4 доларів за 1 тонну.

Також вартість фрахту (транспортування морем та перевалка у порту) вугілля з порту Роттердам до України регулятор планує збільшити на 28,5 % – майже до 19 доларів за тонну.

"І це при тому, що жодної тонни вугілля в Україну з Роттердаму не поставлялось, а сукупні поставки морем складають менше 5 % від загального споживання вугілля. Тобто у тарифи будуть закладатися неіснуючі затрати, і таким чином буде відбуватися завищення ціни електроенергії", – зазначається у дописі.

Зважаючи на те, що наступного року в Україні буде спалено близько 25 млн тонн вугілля, таке підвищення дасть тепловій генерації додатково понад 475 млн доларів, або понад 12,5 млрд грн.

До слова, понад 75 % теплової генерації володіє компанія ДТЕК Р. Ахметова, трохи більше 15 % контролює ПАТ "Центренерго", а решта (менше 10 %) – у ПАТ "Донбасенерго".

"Ми вважаємо таке рішення необґрунтованим та несправедливим, яке призведе до підвищення тарифів на електроенергію для бізнесу та бюджетних установ. Найбільше постраждають слаборозвинуті регіони України, у яких тарифи на електроенергію будуть вже вищими, аніж у багатьох країнах Європи. Такі області це: Луганська, Кіровоградська, Чернігівська, Сумська, Закарпатська, Житомирська, Тернопільська, Івано-Франківська, Донецька, Вінницька, Хмельницька. Тариф для малого, середнього бізнесу та бюджетних установ там у разі прийняття такого рішення складатиме вже біля 2,5 грн за кВт-год без ПДВ", – повідомляють а асоціації.

Також додають, що це призведе до зменшення конкурентоспроможності таких регіонів, ріст цін на товари на послуги, де закладена вартість електроенергії, зокрема тарифів на воду. Також внаслідок цього буде ще збільшено перехресне субсидіювання (різниця у тарифах для бізнесу, бюджету та населення).

Надрукувати
мітки:
коментарів