Поділитись:

Чому держава підвищує тарифи на електроенергію для населення

Вівторок, 30 травня 2023, 13:46
Чому держава підвищує тарифи на електроенергію для населення

Фінансовий стан енергетики вкрай складний. Цієї зими Україна була змушена імпортувати електроенергію з території Європейського Союзу, щоб компенсувати дефіцит потужності, який виник через російські теракти. Водночас із середини жовтня 2022 року Україна зупинила експорт електроенергії, який приносив енергетиці мільярди гривень. 

За інформацією голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, чинний тариф на електроенергію для населення покриває тільки чверть витрат на її виробництво, транспортування і сплату податків.  Вартість електричної енергії для побутових споживачів не змінювалася з 2017 року. Тоді НКРЕКП здійснила підняття тарифу у п’ять етапів: до 0,9 грн/кВт-год за умови, якщо місячне споживання становить до 100 кВт-год, і до 1,68 грн/кВт-год, якщо споживання понад 100 кВт-год. 

Від 2017 року 1 кВт-год для населення подорожчала лише на 5%. Рахуємо: домогосподарство використовує 250 кВт-год на місяць. У 2017 році ця спожита електроенергія коштувала родині 342 грн, а зараз – 360 грн.

На сьогодні діє два тарифи для населення. Побутові споживачі, які використовують на місяць менше ніж 250 кВт-год, платять 1,44 грн за кВт-год, хто більше – 1,68 грн за кВт-год. За словами голови НКРЕКП, економічно обґрунтований тариф для домогосподарств складає близько 6 грн за 1 кіловат-годину. Реальна ціна електроенергії, яка постачається населенню, складається з кількох складових: ціна самої електроенергії як товару (на ринкових сегментах), тарифу на передачу та розподіл електроенергії та за послуги постачальника (постачальник універсальної послуги, ПУП) і ПДВ. Тарифи на електроенергію для побутових споживачів приблизно вчетверо нижчі, ніж їхня обґрунтована вартість.

Низькі тарифи для населення забезпечував спеціальний механізм – покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на енергогенеруючі державні компанії – оператора атомних станцій НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго». Завдяки ПСО населення платить за електроенергію лише 1,44 або 1,68 грн за кВт-год замість ринкової ціни. Підтримуючи ці тарифи, держава дотує кожну кіловат-годину. На такі дотації витрачається понад 140 мільярдів гривень на рік.

На сьогодні держава не має можливості компенсувати вартість послуги ПСО, оскільки енергетична галузь гостро потребує коштів на відновлення пошкоджених об'єктів енергетики. 

Підвищення тарифу для населення частково покриє дефіцит коштів для стабілізації та відновлення енергосистеми, яка постраждала внаслідок російських ударів, інакше підготувати енергосистему до нового осінньо-зимового сезону буде неможливо. В уряді запевняють, українці не відчують значного тиску на сімейний бюджет від підвищення тарифів на електроенергію. Держава підтримає їх за рахунок субсидій та енергоефективних заходів.

Пройшовши безпрецедентно важкий осінньо-зимовий період 2022/2023, ми вже знаємо, як важливо підготуватися до нового. В умовах війни енергетика опинилася в глухому куті. Держава змушена приймати непопулярні рішення щодо підвищення тарифів для населення, адже варіанту залишити все так як є, немає. Дефіцит коштів в енергетиці може призвести до колапсу в енергосистемі нашої країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів