Поділитись:

Споживчі настрої українців погіршилися

Вівторок, 24 травня 2016, 14:34
Споживчі настрої українців погіршилися

У квітні 2016 року споживчі настрої українців погіршилися: індекс споживчих настроїв (ІСН) становив 49,1, що на 1,5 менше від показника у березні.

Зменшилися майже всі складові індексу, найбільші зміни зазнав, як і в минулому місяці, індекс девальваційних очікувань. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні компанії GfK Ukraine, – інформує UBR.

У квітні 2016 індекс споживчих настроїв (ІСН) становив 49,1, що на 1,5 пункта нижче, ніж в березні.

Індекс поточного становища (ІПС) зменшився на 0,8 п, опустившись до позначки 43,5. Складові цього індексу змінилися так:

  • індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 37,4, що на 0,3 п. вище, ніж в березні;
  • індекс доцільності великих покупок (х5) зменшився на 2 п. і встановився на позначці 49,7.

Індекс економічних очікувань (ІЕО) зменшився на 1,9 п., зупинившись в квітні на показнику 52,8. Складові цього індексу понесли такі зміни:

  • індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) збільшився на 1,7 п. і становить 53;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року (х3) зменшився на 6,2 п. і склав 38,7;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років (х4) знизився до березневого показника на 1,2 п. до рівня 66,6.

У квітні підвищилися очікування українців щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття встановився на позначці 147,5, що на 3 п. більше показника минулого місяця. Зате індекс інфляційних очікувань становив 185,5, що на 2,8 п. нижче, ніж в березні. Очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих 3 місяців покращилися: індекс девальваційних очікувань зменшився на 8,4 п. до значення 144,6.

"Індекс поточного стану істотно не змінився в порівнянні з попереднім місяцем. Однак погіршилися очікування щодо розвитку економіки в найближчий рік. Слід зауважити, що опитування проводилося в першій половині квітня ще до призначення нового уряду, і це погіршення було реакцією на політичну невизначеність в той період часу "- коментують аналітики GfK Ukraine.

Надрукувати
мітки:
коментарів