Поділитись:

Волинська митниця – приклад того, як не треба робити, – Гунчик

Понеділок, 26 вересня 2016, 15:51
Волинська митниця – приклад того, як не треба робити, – Гунчик

Голова Волинської ОДА запевнив, що роботу Волинської митниці проаналізували з усіх сторін і дійшли висновку, що все, що там відбувається, – взаємопов'язані процеси.

Про це Володимир Гунчик розповів в інтерв'ю Волинському інформаційному порталу.

"Насамперед, не зреалізована стратегія, яка була задекларована ще попереднім урядом, про те, що митниця повинна перейти повністю на електронне декларування і не залежати від конкретних осіб, зокрема від митників. Експерименти, які планувалися по митниці, – передача в управління іноземним компаніям – теж не спрацювали. А це означає, що нечесні люди, які сьогодні працюють на митницях, зрозуміли, що реформа десь пригальмувала, і стараються, як в останній день, вирвати той кусок, який залишився. Тому, звичайно, сервіс дуже важливий. І частина бізнесу вишукує варіанти, де знайти ту митницю, на якій до них ставляться більш доброзичливо", – зазначив він.

Також Гунчик переконаний, що важливим фактором впливу на роботу митниці є корупція.

"Ми маємо зараз цілу низку інформаційних посилів, де замішані керівники митниці, їх заступники. А що вже говорити про рядовий персонал? І бізнес з таких митниць іде, він не згідний на побори, він бачить слабенький сервіс. І, як наслідок, митниця цілком страждає. Я хочу сказати ще раз. Можливо, в цілому якщо взяти по Україні, воно не так видно, тому що не обслужився на одній митниці – поїхав на іншу. Але все-таки це обличчя держави. Ситуація на Волинській митниці – приклад того, як не потрібно робити. Зокрема і заміна керівництва. Ну не можна призначати шість виконувачів обов'язків. За весь період часу – ні одного постійно начальника митниці, який прийшов би, запрезентував би програму, попросив би підтримки місцевих органів влади, ми б йому максимально сприяли в цьому і тоді несли би колегіальну відповідальність за роботу митниці. Приїхав, попрацював, щось вийшло, щось не вийшло, звільнили або сам написав заяву – пішов. Приїхав інший… Я останній раз начальника митниці бачив тільки на колегії в обласній прокуратурі, та й то він так збоку сидів, щоб його ніхто не зачепив", – розповів голова ОДА.

Крім того, Володимир Гунчик висловив свої побажання керівництву ДФС, зокрема прийняти ті рішення, які сьогодні вимагає закон "Про державну службу": оголосити конкурс, за результатами призначити керівника, керівник повинен представити обласній владі програму дій щодо митниці і, якщо потрібно, попросити підтримки.

До того ж Гунчик сподівається, що голова обласної ради Ігор Палиця не просто так "закинув" цю фразу про зміну керівництва митниці.

"Напевно, вже ступінь витримки закінчується і в голови обласної ради. Тому він так і заявив. Я, звичайно, сподіваюся, що це не просто слова, і це буде справді зреалізовано. Це передусім направлено до керівника Державної фіскальної служби", – сказав він.

Надрукувати
мітки:
коментарів