Поділитись:

Перегинати палку не треба, – Андрій Лучик про виселення луцького коледжу зі Старого міста (відео)

Понеділок, 03 квітня 2023, 12:25
Перегинати палку не треба, – Андрій Лучик про виселення луцького коледжу зі Старого міста (відео)

У Луцьку вибухнув конфлікт між міською владою та фаховим коледжем Національного університету харчових технологій, який в народі більш відомий як ПТУ № 6. Все би було нічого, але коледж знаходиться в Старому місті прямісінько на Замковій площі. 

Про те, з чого все почалося та як розвивається конфлікт, розповів головний редактор сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» Андрій Лучик в програмі «Слово редактору».

Департамент економічної політики Луцької міської ради підготував проєкт звернення до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та міністра освіти Оксена Лісового з вимогою передати історичну будівлю на вулиці Кафедральній, 6, де знаходиться коледж, на баланс міста. А сам заклад з двома тисячами студентів і ще півтора сотнями викладачів пересилити в інше приміщення. Окрім того, директора коледжу Ігоря Корчука звільнити. У проєкті звернення зазначалося, що начебто навчальний заклад заважає розвитку туризму у Луцьку.

«Така новина стала неабиякою несподіванкою і для викладачів зі студентами, і для директора коледжу, який нещодавно переніс операцію на серце, і для депутатів, які мали би за такий проєкт рішення голосувати. Чи не голосувати. Почалася публічна дискусія. Обурливі коментарі з обох боків. Звинувачення і контраргументи», – зазначив Андрій Лучик.

У чому ж справа?

Поруч із коледжем Національного університету харчових технологій знаходиться інша історична пам'ятка – вежа Чарторийських. Луцькрада залучила грантові кошти і відреставрувала там підземелля, аби можна було проводити екскурсії. Фактично підземелля під вежею сполучається із підземеллями, з якого є вхід з коледжу. А на період воєнного часу студенти використовують його як укриття.

«Але формально підземелля орендує в держави Луцька міська рада, яка й мала би використовувати належні їй майнові права», – зауважив редактор ІА «Конкурент».

З іншого боку, лунають звинувачення в тому, що працівники коледжу проводять в підземеллях екскурсії і беруть за це кошти. На це директор Ігор Корчук відповів, що нещодавно у фаховому коледжі відбувався День відкритих дверей, тож, справді, підземелля показували батькам та абітурієнтам. Щодо коштів, то збирали добровільні пожертви, які потім буцімто мали піти на потреби Збройних сил.

Тепер же, після звинувачень в перешкоджанні розвитку туризму, коледж хоче ініціювати розірвання договору про оренду частини підземелля, щоб повноправно використовувати його як бомбосховище для своїх студентів.

Таким чином, після конфлікту з громадськими активістами щодо Гостинного двору Прайзлерів, що на Кафедральній, 4, у Старому місті – черговий скандал. 

«Звісно, розвивати туризм у місті треба. Звісно, відстоювати свої права треба. Але й перегинати палку не треба. Бо місто – це не тільки будинки і споруди. Місто – це, в першу чергу, люди. І про них передусім треба дбати», – резюмує Андрій Лучик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів