Поділитись:

Нова схема розкрадання: як продавці електроенергії за час війни вдвічі збільшили прибутки (відео)

Субота, 29 квітня 2023, 13:42
Нова схема розкрадання: як продавці електроенергії за час війни вдвічі збільшили прибутки (відео)

фото ілюстративне

Через різний тариф на постачання електроенергії для бізнесу і населення приватні постачальники налагодили чергову схему розкрадання в енергетиці.

Про нову схему розповів головний редактор сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» Андрій Лучик в програмі «Слово редактору» на телеканалі «Конкурент TV».

Українські приватні постачальники електроенергії за час війни вдвічі збільшили прибутки. А державний «Енергоатом» отримав мільярдні збитки. Як повідомляє телеграм-канал «Монополіст», у 2021 році 23 постачальники універсальних послуг (ПУП) сукупно отримали 1 млрд 550 млн грн прибутку. Натомість у 2022 році їхній прибуток зріс до 3 млрд 850 млн грн. При цьому тарифи ПУП на постачання електроенергії населенню, які регулюються НКРЕКП, на початку 2022 року зросли незначно порівняно з серпнем 2021 і не переглядались протягом усього року. Водночас споживання електроенергії населенням у 2022 році зменшилось на 16 %.

То звідки взялися прибутки?

Тарифи на електроенергію для населення в Україні субсидуються державою. Побутові споживачі платять за електроенергію 1,44 грн/кВт-г при споживанні до 250 кВт-г на місяць та 1,68 грн/кВт-г за весь обсяг, якщо споживають більше цієї норми. Це в чотири рази нижче від ринкових цін. Різниця між пільговим та ринковим тарифами покривається коштом державної генерації – «Енергоатому» та «Укргідроенерго» по моделі покладання спеціальних обов’язків (ПСО).

Пізніше Міненерго своїм наказом зобов'язало «Енергоатом» передавати додатковий обсяг електроенергії ПУПам для компенсації втрат від постачання е/е населенню, адже лише витрати на транспортування електроенергії до побутового споживача перевищують пільговий тариф.

«Наприклад, найдешевший тариф на доставку електроенергії у Києві становить 1,2 грн/кВт-г без ПДВ. Найвищий – у «Закарпаттяобленерго». Він становить 2,2 грн грн/кВт-г без ПДВ. Це вартість лише доставки без затрат на покупку електроенергії і без ПДВ. Тобто «Енергоатом» безплатно постачає частину своєї електроенергії ПУПам. Але при цьому «Енергоатом» за 2022 рік показав 3,3 млрд грн збитку, а ПУПи – 3,8 млрд грн прибутку», – пояснює Андрій Лучик.

Автор і ведучий програми додає, що, оскільки внутрішня статистика ПУП непублічна, то лише обмежене коло осіб насправді знає, скільки постачальник універсальних послуг поставив населенню у своєму регіоні, а скільки продав бізнесу. Відповідно ПУП може завищувати обсяги споживання електроенергії населенням і отримувати більше безплатної електроенергії від «Енергоатому» для компенсації втрат, але перепродавати цю електроенергію бізнесу за ринковим тарифом. Водночас обленерго, які афілійовані з ПУП, можуть прикривати таке нецільове використання електроенергії.

«Таким чином більш як двократне зростання прибутків постачальників електроенергії населенню за пільговим тарифом на тлі загального падіння споживання є свідченням можливого перепродажу ними частини електроенергії за ринковим тарифом, яку вони безплатно отримують від «Енергоатому» для компенсації витрат», – підсумовує Андрій Лучик.

Нагадаємо: раніше у програмі «Слово редактору» йшлося про те, як ДТЕК Ахметова заробляє сотні мільйонів гривень на «Енергоатомі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
29 березня 2024
07:25
14 березня 2024
07 березня 2024
30 січня 2024
15 січня 2024
04 січня 2024
26 грудня 2023
21 грудня 2023