Поділитись:

Влітку, ймовірно, будуть відключення електроенергії, – експерт

П'ятниця, 29 березня 2024, 15:14
Влітку, ймовірно, будуть відключення електроенергії, – експерт

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії.

Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу в Media Center Ukraine.

«На жаль, в нас і зараз є відключення, і я передбачаю, що нам треба готуватися. Українцям треба відновити знання, де павербанки, що із зарядом і бути готовими до того, що певні обмеження будуть», – наголосив він.

Ймовірно, відключення можуть відбуватися в другій половині липня і в серпні, на які припадає літній пік споживання електроенергії.

«Зараз нам пощастило, що ми у весняному нижньому піку споживання. І одночасно та гідроенергетика, яка може працювати на повну потужність, – багато води, все доволі комфортно. Влітку, на жаль, ситуація зміниться. Ми очікуємо, що літній пік споживання буде в другій половині липня – в серпні», – пояснив Олександр Харченко.

Після масованих ворожих обстрілів енергетичної інфраструктури України 22 березня високовольтні мережі перебувають в більш стійкій і кращій ситуації, однак ситуація з генерацією – набагато гірша. Позаяк через пошкодження внаслідок ударів, втрачено понад 10% генерації, повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

«Що стосується генерації, то тут все погано. Удари нанесені дуже суттєві і розбито достатньо багато генеруючих потужностей. Ми втратили більш як 10% тієї генерації, яка була нам доступна ще 20 березня. І це те, що скоріш за все, не можна буде відновити швидко. Тобто ця частина не буде відновлена, боюся, що навіть до наступного опалювального сезону здебільшого відновити не вдасться», – зазначив він.

Нагадаємо: у ніч на 29 березня ворог вдарив по енергетичних об'єктах: зазнали пошкоджень теплові та гідроелектростанції в центральному та західному регіонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів