Поділитись:

Чи можна під час сну проковтнути павука

Четвер, 10 серпня 2023, 05:01
Чи можна під час сну проковтнути павука

Є думка, що під час сну людина випадково ковтає до 8 невеликих павуків щороку. Більшість домашніх членистоногих – неотруйні, а про з'їдене більшість людей, нібито, навіть не здогадуються.

Про це пише ВВС.

Британець Кріс Коуслі вважає, що став «жертвою павука». Минулого місяця його забрали до лікарні з симптомами задухи.

Одного ранку Кріс прокинувся від того, що не міг дихати. За його словами, фельдшер «швидкої» пояснив це імовірним укусом павука за піднебінний язичок в задній частині горла.

Від цього, мовляв, горло набрякло, і виникли серйозні труднощі з диханням.

«Я думав, що помру», – згадує Коуслі.

У лікарні заявили, що не впевнені у тому, що спричинило проблеми з диханням, хоча, за словами Коуслі, припустили, що теорія про укус павука може мати підґрунтя.

На захист павуків

Павуки є одними з найпоширеніших хижаків на Землі, стверджують європейські зоологи.

За здатністю знищувати комах-шкідників павуки не мають собі рівних, заявляє Британське арахнологічне товариство.

«Вони – хижаки, і їхня основна здобич - це комахи, багато з яких поїдають наші врожаї й докучають худобі», – кажуть вчені.

Як з'ясувалося, біомаса здобі, яку павуки поїдають протягом року, становить, за різними оцінками, від 400 до 800 млн тонн, йдеться в дослідженні Базельського університету 2017 року.

А людство загалом за рік, за даними ООН, споживає 400 млн тонн м'яса та риби. Якби в екосистемі не було павуків, то чисельність шкідливих комах на Землі збільшилася б у геометричній прогресії.

Що ж до проблем з диханням у Кріса Коуслі – то експерти сумніваються, що саме павук був винуватцем.

Зоолог Метт Вілкінсон з Кембриджського університету каже: «Існує думка, що уві сні людина ковтає близько восьми павуків на рік. Це - міф, хоча багато людей у нього вірять».

«Незрозуміло, звідки походить історія про ковтання павуків, але цей міф настільки глибоко вкоренився, що перетворився на легенду», – каже Вілкінсон.

Він та інші вчені дуже сумніваються, що укус павука призвів до нещасного випадку з Коуслі.

«Павуки переважно уникають людей. Зазвичай вони кусають когось такого великого, як людина, тільки для захисту. Серед найбільш агресивних видів, що мешкають в Британії, – павук з роду Чорних вдів, відомий у Сполученому Королівстві як благородна псевдовдова, – розповідає Вілкінсон. – Але він досить великий, і якби опинився у вашому горлі, ви б точно прокинулися».

Експерти сходяться на думці, що більшість людей прокинулися б від появи павука на обличчі.

«Ви б відчули це задовго до того, як він наважився б вас вкусити», – каже Вілкінсон.

Він знає про припущення медиків, що павуковий укус міг викликати проблеми з диханням у Кріса Коуслі, але каже: «Мені потрібні вагомі докази».

«Покажіть мені рештки павука чи укус. Я просто не можу уявити, щоб це зробив павук».

Джеофф Оксфорд з Британського арахнологічного товариства погоджується з тим, що історія про ковтання восьми павуків на рік уві сні - це "міф".

«Під час сну ми вдихаємо і видихаємо гаряче повітря, – каже він. – З якого дива павуку туди лізти? Він такого не робитиме».

Однак вчені застерігають, що хоча укуси павуків зустрічаються рідко, деякі з них можуть викликати запалення шкіри, нудоту, пітливість та запаморочення.

Павуки також можуть інфікувати людину різними хворобами і в поодиноких випадках викликають сильну алергічну реакцію.

Що ж до Кріса Коуслі, то з ним все гаразд. Але після виписки з лікарні він відразу купив набір засобів для захисту від комах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
09 квітня 2024
05 квітня 2024
01 квітня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
04 лютого 2024
19 січня 2024
15 грудня 2023
28 серпня 2023