Поділитись:

Чому коти багато сплять взимку – чи нормально це: пам'ятка господарям

Неділя, 04 лютого 2024, 04:12
Чому коти багато сплять взимку – чи нормально це: пам'ятка господарям

Господарі пухнастих «хвостатих» знають, що кішка багато спить, якщо на вулиці мінусова температура. Однак далеко не всі розуміють, чи нормальна така поведінка тварини, і чи варто впливати на неї. УНІАН з'ясував правду і готовий поділитися.

Чому кішка стала багато спати – «дзвіночки» депресії

Насправді, цілком ймовірно, що у вашої тварини може бути сезонний афективний розлад. Ветеринари до кінця не готові стверджувати, що якщо кішка багато спить – значить, у неї депресія і апатія, але тварини цілком схильні до таких захворювань. Однак якщо це дійсно так, то вихованець буде не тільки спати довго, але і відмовлятися від їжі та ігор. Якщо ж єдиний «симптом» – частий сон, то справа зовсім в іншому.

Чому кіт взимку багато спить – причини

Котячі так само, як і люди, відчувають перепади температури. Більшості людей, коли холодно, хочеться кутатися в ковдри, надягати якомога більше одягу, а то і зовсім не вилазити з ліжка. Подібна поведінка проявляється і у котів – користувач Reddit запропонував кілька теорій, чому кішка стала багато спати, від вчених.

  • Економія енергії 

Інстинкт, який передався тваринам від їх предків, підказує домашньому вихованцеві, що якщо холодно – значить треба лягати спати. Тіло «говорить» кішці, що важливо запустити енергоощадний режим. До того ж через порушення циклів швидкого сну, викликаних похолоданням, кіт може вночі погано спати – через це надолужує згаяне днем.

  • Циркадні ритми

Біологічний годинник кота, схоже з людським, реагує на зменшення світлового дня – в зимові місяці темніє на вулиці раніше, а значить, світла організм отримує менше. Через це кішці здається, що настає ніч, тому пора спати. Коли тварина прокидається, то бачить неспання всіх інших - і так декілька разів. Саме через збій циркадних ритмів кіт багато спить – це природна реакція на обстановку навколо.

  • Стрес і тривога

Ще одна теорія щодо сну котів – скільки сплять коти взимку, залежить від рівня стресу, який вони відчувають. Наприклад, якщо тварина постійно чує вибухи, сигналізацію машин, лайка господарів – починає нервувати. До цього додається некомфортна для тварини низька температура повітря – знову стрес. Кішка лягає спати, щоб відновити сили і нервову систему.

Що робити, якщо кішка весь час спить – поради

Ви можете допомогти своєму вихованцеві почувати себе добре – для цього виконайте кілька простих дій:

  • якщо кіт багато спить на одному і тому ж місці, принесіть туди побільше ковдр, пледів або інших теплих речей;
  • поставте спальне місце кота поруч з обігрівачем або батареєю;
  • давайте тварині ласощі, підвищуючи настрій;
  • грайте з кішкою або частіше її гладьте, щоб вихованець не відчував себе самотньо;
  • у сонячні дні дозвольте кішці сидіти на підвіконні, щоб вона могла відчувати промені.

Такі прості дії потрібні, якщо кіт багато спить через холод. Як вже було сказано, низьку температуру кішки не люблять, тому відчувають багато стресу взимку. Ваше завдання - зробити їх життя більш комфортним і приємним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
11 квітня 2024
05 квітня 2024
01 квітня 2024
23 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
06 березня 2024
03 березня 2024
24 лютого 2024