Поділитись:

Археологи встановили таємне призначення кімнат в єгипетській піраміді фараона Сахура

Вівторок, 24 жовтня 2023, 04:12
Археологи встановили таємне призначення кімнат в єгипетській піраміді фараона Сахура

Археологи виявили в піраміді єгипетського фараона Сахура ряд раніше невідомих складських приміщень. Вони допускають, що в них можуть зберігатися скарби древніх правителів.

Як пише Independent, в рамках проєкту з реставрації єгиптологи під керівництвом Мохамеда Ісмаїла Халеда з Університету Юліуса-Максиміліана в Німеччині очистили внутрішні приміщення і стабілізували піраміду зсередини, запобігаючи її обваленню, – передає УНІАН. При цьому вони виявили похоронні кімнати піраміди, які раніше були недоступні.

Нові знахідки, які ще не пройшли рецензування, проливають нове світло на архітектуру піраміди Сахура, який був другим царем п'ятої династії (2400 р. до н. е.) і першим, хто був похований у давньоєгипетському археологічному комплексі пірамід Абусір. 

«Абусір – це назва комплексного поховання в Єгипті, в яке входять 19 пірамід і храмів, що тягнеться на західному березі Нілу від півдня плато Гізи до північного краю Саккари», – пояснили дослідники.

В ході реставраційних робіт археологи встановили початкові розміри передпокою, який був зруйнований через час. Протягом двох століть температура, вітряна погода, висока вологість та землетруси призвели до обвалення деяких частин піраміди. Сама піраміда вважається однією з маловідомих, але сильно пошкоджених скарбів Єгипту.

В рамках зусиль, що докладаються з 2019 року, єгиптологи замінили зруйновані стіни новими і продовжили розчищати сліди проходу, який, як вважалося, вперше виявили в 1836 році, але з того часу він виявився завалений уламками і сміттям. Але дослідники виявили прохід і з'ясували, що він з'єднує до восьми комор, в яких може знаходитися давньоєгипетські похоронні меблі.

«Хоча північна і південна частини цих кімнат, особливо стеля і підлога, сильно пошкоджені, залишки початкових стін і частини підлоги все ще можна побачити», – поділилися подробицями вікриття археологи.

Крім того, вони вивчили інтер'єр цих складських приміщень, ретельно задокументувавши їх плани та розміри. Археологи намагалися знайти баланс між збереженням та презентацією під час розкопок, щоб переконатися, що структурна цілісність приміщень не пошкоджена, що робить їх доступними для подальшого вивчення та, можливо, для туристів.

Дослідники також використовували 3D-лазерне сканування для проведення детальних досліджень всередині піраміди, що дозволило скласти повну карту як зовнішніх областей, так і вузьких коридорів, а також внутрішньої кімнати.

«Відкриття і відновлення сховищ зробить революцію в поглядах на історичний розвиток пірамідальних структур і кине виклик існуючим парадигмам в цій сфері», – підкреслили науковці.

Нагадаємо: майже 200 років тому під час розкопок в замку Любарта знайшли візантійське золото.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів