Поділитись:

В Україні запрацював експериментальний театральний клуб: що це таке

Четвер, 23 листопада 2023, 13:17
В Україні запрацював експериментальний театральний клуб: що це таке

В Україні запустили новий формат театру — експериментальний театральний клуб NASHі.etc, який надаватиме незалежним митцям можливості та інструменти, аби втілювати їхні творчі ідеї та створювати власні мистецькі проєкти. Розповідаємо, чим це відрізняється від звичайного театру, де такий формат уже працює і що нового він дасть глядачам. 

Як з’явилася ідея NASHi.etc? 

Слідом за Революцією Гідності в Україні відбулося культурне відродження у багатьох галузях: образотворчому мистецтві, моді, музиці, нічному житті, громадському активізмі. Театральна сфера, хоч і вийшла на новий щабель розвитку, все ж залишається дуже прив’язаною до інституцій, що ставить незалежних митців у певні рамки, стримуючи їхні експерименти та розвиток нових мультидисциплінарних форматів. Так виникла ідея театрального інкубатора  NASHi.etc, який має на меті дати поштовх розвитку сучасного українського театру. Засновницями NASHi.etc є театральна експертка українського походження Романа Соутус та Софія Ющенко, яка стала виконавчою директоркою театру.  

«Понад усе я хочу аби українські історії були почуті, і, на мою думку, театр — прекрасне місце для цього. Ми маємо на меті розвивати сучасний український театр, стимулюючи митців до експериментів та пошуку нових сучасних підходів до театру, надаючи простір для навчання і практики, а також представлення на міжнародному рівні», – розповідає засновниця NASHI.etc та його креативна директорка Романа Соутус. 

 

На фото (зліва-направо): Леся Радченко (арт директорка), Настя Коптілова (асистентка продюсера), Романа Соутус (креативна директорка),  Ксенія Матіяшек (SMM-менеджерка), Софія Ющенко (виконавча директорка).На фото (зліва-направо): Леся Радченко (арт директорка), Настя Коптілова (асистентка продюсера), Романа Соутус (креативна директорка),  Ксенія Матіяшек (SMM-менеджерка), Софія Ющенко (виконавча директорка).
 

Що таке експериментальний театральний клуб? 

Класичний театр відрізняють наявність інституції, акторської трупи та визначеного репертуару. Натомість експериментальний театральний клуб не має місця чи стандартного амплуа; він стане акселератором нових, сміливих талантів, які розвиватимуть в Україні сучасну і незалежну театральну спільноту. Роль NASHi.etc — допомагати митцям втілювати їхні творчі ідеї, надаючи локацію, обладнання, інформаційну та організаційну підтримку, супровід експертів і міжнародне представлення. У NASHi.etc це називають ко-продакшном.

На ідею NASHi.etc надихнув відомий нью-йоркський авангардний театр La MaMa, де тривалий час працювала засновниця Романа Соутус. La MaMa — експериментальний театральний клуб у Нью-Йорку, заснований у 1961 році. Він відіграв значну роль у кар’єрі багатьох відомих митців, серед яких Сем Шепард, Джулі Теймор, Даян Лейн, Гарві Фірштейн; з цим театром співпрацювали Роберт де Ніро, Аль Пачіно, Денні де Віто та інші. У 1960-х роках LaMaMa був частиною руху Off Off Broadway, який представляв нові авангардні та експериментальні постанови, і з усіх представників руху лише він існує до наших часів. До складу театру також входить мистецький гурт «Яра», який створює театральні вистави на базі української поезії.

NASHi.etc стануть партнерами театру La MaMa в Україні. А його художня керівниця, Міа Ю, входить до консультаційної групи, яка зокрема братиме участь у майбутніх навчальних воркшопах та інших подіях українського експериментального театру. 

В Україні запрацював експериментальний театральний клуб: що це таке 

Експеримент — це те, що, в першу чергу, відрізнятиме NASHi.etc. Окрім сучасних форматів і більшої творчої свободи, це досягатиметься шляхом міждисциплінарної співпраці. У NASHi.etc відкриті не лише до театральних, а й до будь-яких митців, щоб зробити театральну спільноту більш інтегрованою в ширший процес українського культурного відродження. У NASHi.etc творчі колективи поєднуватимуть різні жанри, дисципліни та підходи, аби створити для глядачів новий унікальний досвід. 

Окрім того, жива трансляція є невід'ємною частиною історії NASHi.etc, аби запропонувати глядачам з усього світу дивитися шоу в прямому ефірі. Перша вистава транслюватиметься наживо онлайн та у Нью-Йорку в театрі La MaMa.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів