Поділитись:

Українські перевізники заблокували трасу полякам у відповідь на їх страйк

Субота, 25 листопада 2023, 19:06
Українські перевізники заблокували трасу полякам у відповідь на їх страйк

У відповідь на страйк польських перевізників та блокування кордону Польщі з Україною українські водії, які стоять у багатокілометровій черзі, сьогодні почали блокувати трасу для польських автомобілів. Роблять вони це у законний спосіб, безперервно рухаючись пішохідним переходом, однак такі дії українських перевізників не сподобалися польським поліцейським. До слова, українські перевізники стоять заблокованими на трасі серед поля близько трьох тижнів, не маючи жодних побутових умов.

Про це ІА «Волинські Новини» повідомив водій однієї з луцьких фірм міжнародного перевезення Антон Петрина, який через блокування кордону стоїть у черзі понад два тижні.

Нагадаємо, наприкінці жовтня польські перевізники оголосили, що з початку листопада і до кінця року планують заблокувати пункти пропуску на кордоні з Україною. Рух транспорту заблокований у напрямку найбільших пунктів пропуску «Ягодин–Дорогуськ», «Краківець–Корчова» та «Рава-Руська–Хребене» із 6 листопада. Учора було заблоковано й пункт пропуску «Медика–Шегині».

Польські перевізники вимагають відновити дозволи для роботи в ЄС українським далекобійникам. А для польських водіїв фур – скасувати електронні черги та виділити окремі смуги для порожнього транспорту.

Згодом стало відомо, що до блокади українського кордону, яку організували польські перевізники з вимогою «справедливої конкуренції», може бути причетна Росія. Вплив Москви також може мати місце у аналогічних діях в Словаччині.

Нині, за словами Антона Петрини, черга з українських перевізників розтягнулася від прикордонного польського міста Хелм до пункту пропуску «Ягодин» та сягає десятків кілометрів. Натомість українські перевізники хотіли в’їхати до України через Словаччину, але там на кордоні теж спалахнули протести, відповідно, його заблокували.

«Претензії польських блокувальників полягають у тому, що з початком повномасштабної війни українським перевізникам пом’якшили правила перетину кордону з вантажами, відповідно, ми нібито створюємо конкуренцію для польських перевізників. Тому вони вимагають відновити дозволи для роботи в ЄС українським далекобійникам», – сказав Антон Петрина.

Нині українські перевізники стоять на трасі просто серед поля без доступу до найелементарніших побутових умов, відстань до магазину – кілька кілометрів, а через постійне використання пічок у вантажівках закінчується пальне. Також водії не можуть просто залишити автомобілі, адже вони в’їхали до Польщі за системою «Шлях», відповідно, «прив’язані» до транспортних засобів.

Ще однією проблемою є те, що у багатьох перевізників «горять» дні перебування у Польщі, тому якщо вони прострочать термін перебування за кордоном, на польському кордоні у документах їм просто поставлять штамп про депортацію.

Українські перевізники заблокували трасу полякам у відповідь на їх страйк 

Аби вплинути на цю ситуацію, українські перевізники вирішили заблокувати трасу для поляків, зокрема для їхніх перевізників, адже польські блокувальники не пропускають саме перевізників з України. Тобто, як зауважив Антон Петрина, польські перевізники вільно перетинають польсько-український кордон.

«Ми хочемо, аби поляки відчули те, що і ми, тому сьогодні влаштували протест. Ходимо просто пішохідним переходом на трасі, яка веде до пункту пропуску «Дорогуськ–Ягодин». Але наші дії не сподобалися польським поліцейським. Вони також не пускають нас, аби ми поговорили з польськими перевізниками, які блокують кордон: для цього поставили кілька поліцейських авто», – розповів перевізник з Луцька.


Речниця Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна, своєю чергою, повідомила, що ситуація на пункті пропуску «Дорогуськ–Ягодин» залишається без змін. Польські перевізники і надалі протестують перед пунктом пропуску «Дорогуськ» з боку Польщі. Рух через цей пункт пропуску практично заблокований. Станом на зараз на в’їзд до України з польського боку очікує близько 800 вантажівок.

Щодо того, чи польські перевізники можуть вільно перетинати польсько-український кордон, то речниця Волинського прикордонного загону зауважила, що за інформацією протестувальників, вони пропускають по одній-дві вантажівки на в’їзд у Польщу. Відповідно, якщо польські перевізники зареєстровані та перебувають в єЧерзі на виїзд з України та в’їзд у Польщу, то вони перетинають кордон в порядку черговості. Така ж ситуація і на в’їзд до України, однак виїзд з Польщі відбувається в порядку живої черги.

Маргарита Вершиніна також повідомила, що вимоги польських перевізників-страйкарів залишаються незмінними. Нещодавно було анонсовано, що вони погодили продовження протесту до лютого наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 квітня 2024
13 березня 2024
01 березня 2024
25 лютого 2024
13:38
19 лютого 2024
17 лютого 2024
16 лютого 2024
15 лютого 2024
14:19
14 лютого 2024